Свързани новини

18.09.2017 15:53

Европейската банка отвори в София, ще купи ли българска?

Видян 1796 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Откриването на офис на Европейската инвестиционна банка в България ще улесни максимално българския бизнес в представянето на европейски проекти”, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който заедно с президента на ЕИБ Вернер Хойер отвори вратите на представителството.


В бизнес кръговете стъпката се коментира с оглед на очакваното закупуване на миноритарен, но значим пакет от акции в българска банка от Европейската. Засега обаче прогнозите не са намерили официално потвърждение.


Според Борисов присъствието на ЕИБ в България ще предостави ценна подкрепа на българската икономика, включително на частни компании, като предостави пряка точка за контакт на европейски финансови инструменти, както и консултантски опит.


По думите му отварянето на този офис е и признание за стабилната банкова система в страната.


"Като започне председателството ни, и през този офис ще може да говорим за Балканите като едно по-добро място за живот. Балканите се нуждаят от перспектива", допълни премиерът.


Президентът на ЕИБ Вернер Хойър очаква да се осъществят добри проекти в България.


"Ние сме най-голямата инвестиционна банка, затова трябва да допринасяме за промените", каза той.


Хойър уточни, че от 1992 г. банката е изградила много балансиран портфейл от заеми: "В сравнение с други европейски страни финансовата ни подкрепа в България е много силна", каза той.


По думите му засиленото местно присъствие на ЕИБ ще позволи обвързването на отпускането на заеми с безвъзмездни средства от ЕС, включително структурните фондове и финансирането, подкрепено от Европейския фонд за стратегически инвестиции.


През 2016 г. отпуснатите заеми от ЕИБ в България възлизат на 467 млн. евро. През последните пет години банката е осигурила средства в размер на 1,6 млрд. евро за инвестиционни проекти.


Европейската инвестиционна банка е стратегически партньор на Столичната община в работата по проекти, с които се развива София като зелен и иновативен град, е посочила кметът на София Йорданка Фандъкова в разговор с Вернер Хойер.


В София през последните години са реализирани много важни проекти, с финансовата подкрепата на ЕИБ. Над 251 млн. евро са инвестирани при строителството на втората линия на метрото и разширението на първата Младост - Цариградско шосе, първата и втората фаза на Завода за преработка на битови отпадъци, кръстовища на две нива, инвестиционна програма за рехабилитация на улици и булеварди, доставка на нови автобуси за градския транспорт, е посочила Фандъкова.


В момента Столичната община води преговори с Европейската инвестиционна банка за финансиране на третата линия на метрото, както и за трета фаза на Завода за преработка на отпадъци, с която ще се изгради инсталацията за RDF гориво в "Топлофикация - София.


Очакваме и разрешението на ЕИБ остатъкът от средствата за купуване на автобуси, който е в размер на 8,6 млн. лева, да бъде насочен за купуването на нови 22 машини на природен газ, е добавила Фандъкова.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!