01/02

Свързани новини

14.09.2017 14:09

България е №1 продавач на оръжие за ислямистите

Видян 5359 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Лъжливият доклад за „фалшивите новини” в бг медиите намери още едно опровержение. Ключов „фейк” според него бе наречен износът на наше оръжие за ислямистите в Сирия. Не само Зюддойче цайтунг във вторник, но и международният журналистически консорциум за разследване OCCRP доказаха, че България не просто ги снабдява, тя е ДОСТАВЧИК №1 С ОБОРОТ ОТ 243,3 МЛН. ДОЛАРА ИЛИ 400 715 100 ЛВ. ПО ВЧЕРАШЕН КУРС, КАТО ДОЛАРЪТ ОБАЧЕ БЕ МНОГО ПО-СКЪП ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА. ПОСРЕДНИЧЕСТВОТО ЗА ТЪРГОВИЯТА Е АМЕРИКАНСКО, А ПЪТЯТ НА ОРЪЖИЕТО ВЕЧЕ БЕШЕ НАРЕЧЕН ЧЕРНОМОРСКИ, КОЕТО СЪС СИГУРНОСТ Е ГОЛЯМА АНТИРЕКЛАМА ЗА РОДНИЯ ТУРИЗЪМ. В разследването участваха и Павла Холцова, Мария Черешева, Роксана Джипа, Дейвид Блос, Роберто Капочели, Анна Бабинец, Фредерик Обермайер и Атанас Чобанов (Биволъ).



„Пентагонът е наел армия от доставчици и поддоставчици, от военни гиганти до фирми, свързани с организираната престъпност, за да достави „съветски“ (според някога законните, а днес несъществуващи лицензи) оръжия и муниции за 2,2 милиарда долара на сирийските бунтовници, воюващи разпръснато срещу Ислямска държава.



Военните фабрики на Балканите и в Източна Европа, които вече работят с пълен капацитет за войната в Сирия, са неспособни да посрещнат търсенето. Репортерите сглобиха картината на сложните линии за доставки от Пентагона за Сирия, използвайки документи за обществени поръчки, данни от маршрутите на кораби, официални доклади, изтекла електронна кореспонденция и интервюта с инсайдъри. Тази програма е различна от вече закрития проект на ЦРУ за въоръжаване на „бунтовниците, борещи се срещу сирийския президент Башар Ал-Асад”. Всъщност, уж насочените към т.нар. опозиция оръжия попадат в ръцете на ИДИЛ, Ан Нусра и другите ислямистки групировки, както се доказа и по складовете им, останали, след като избягаха от Алепо.



Пентагонът купува оръжията през два канала: Управлението за специални операции (SOCOM), което наблюдава специалните операции на всички служби на американските военни и малко известното оръжейно подразделение на америсканската армия Picatinny Arsenal, което се намира в Ню Джърси.



Мунициите се превозват от всички краища на Европа към Турция, Йордания и Кувейт. След това се разпределят на американските съюзници в северна и южна Сирия със самолети и камиони.

Репортерите откриха, че САЩ използват неясно формулирани правни документи, за да скрият Сирия като крайно направление на оръжията. Експерти твърдят, че тази практика застрашава глобалните усилия за борба с трафика на оръжия и поставят правителствата на източноевропейските страни, които продават оръжията, пред риск от нарушаване на международното право. Други повдигнати въпроси са кой точно използва тези оръжия и какво ще се случи с тях след като Ислямска държава претърпи поражение.



 Пентагонът започна мащабното изкупуване на оръжия през септември 2015 при президента Обама. До май тази година той  вече беше похарчил повече от 700 милиона долара за AK-47, РПГ, минохвъргачки и други оръжия и муниции.
Повече от 900 милиона са договорени за плащане до 2022 и още близо 600 милиона долара са заложени в бюджета или поискани от администрацията на Тръмп. Това прави общо 2,2 милиарда, които Пентагонът се кани да похарчи за сирийските си съюзници.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог

Не сваляйте усмивката от лицето си

Не сваляйте усмивката от лицето си и ще видите, че ще