Свързани новини

14.09.2017 09:43

САЩ доставя бг оръжие в Сирия

Видян 1904 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ доставят в Сирия стари оръжия от Централна и Източна Европа, въпреки че са гарантирали на европейските държави, че американската армия ще бъде техният краен потребител. Журналистите са проучили седем сделки, които се отнасят до закупуването на оръжие от Чешката република, Украйна, Сърбия, България, Румъния и Грузия на обща стойност 71 млн. долара.
 Това показва доклад на Чешкия център за разследваща журналистика (CCIZ), съобщава вестник The Daily Prague Monitor.

От Министерството на външните работи на Чешката република отхвърлиха твърденията, като увериха, че САЩ използват оръжията в рамките на военни и охранителни програми, които Прага подкрепя, тъй като са насочени към засилване на международната сигурност, включително борбата срещу терористите.



Част от оръжията, доставени в Сирия, са закупени в Чешката република, твърдят разследващите журналисти, които работят съвместно с Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP), като се позовават на публично достъпни документи.

Министерството на отбраната на САЩ е нарушило условията за продажба на оръжия, категорични са авторите на доклада.

Данните показват, че Министерството на отбраната на САЩ е купило от държавите в Централна Европа автомати AK-47, гранатомети, минохвъргачки и друго военно оборудване от съветската епоха на обща стойност над 500 млн. долара. След това САЩ са доставили оръжията в Сирия, където са предадени за обучение и въоръжаване на силите, борещи се срещу екстремистите от близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, но и срещу армията на президента Башар Асад. В същото време Вашингтон е уверил европейците, че оръжията са предназначени единствено за американските военни.

Източник: Фокус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец