Свързани новини

12.09.2017 14:35

Над 1 млн. в поход за независимост на Каталуня

Видян 2023 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 1 милион души излязоха по булевардите Грасия и Рамблас в самото сърце на Барселона, за да протестират за независимост на Каталуня и в подкрепа на референдума на 1 октомври, който трябва да реши дали тя ще стане самостоятелна държава с републиканско устройство, като се отцепи от Кралство Испания. През последните месеци и особено през последните седмици правителството в Мадрид се опитва с всякакви средства да попречи допитването до народа да се състои, като странно защо изтъква точно „демокрацията” – в превод ще рече „власт на народа” като причина.


„Това, което преди години беше възпоменателен ден за падането на Барселона под испанска власт при войната за наследството на 11 септември 1714 г., сега показва каталунската сила”, предаде от мястото на събитието влиятелният британски Гардиън. В 6 ч. вечерта българско време, след минута мълчание за атаките на терористите преди по-малко от месец, каталунският химн Els Segadors се разнесе по булевардите. По-късно огромни принтирани знамена с думите МИР, ДА и РЕФЕРЕНДУМЪТ Е ДЕМОКРАЦИЯ се понесоха над тълпите.  


„Хелена Касадор, 23-годишна студентка от Тарагона е дошла в Барселона с приятелките си Хулия и Инма. Според трите референдум трябва да има. „С него защитаваме това, в което вярваме, а ние вярваме в независимостта. Ние ще продължим борбата, защото хората са готови да бранят своята страна, своята Каталуня”, заявява пред Гардиън Касадор.


В победоносно настроение, главата на региона Карлес Пуджемнот, който бе заплашен от Мадрид със затвор, ако има референдум, заяви: „Имаме достатъчно сила да се преборим”.


Отцепването на Каталуня на 1 октомври при отговор ДА на мнозинството гласували на референдума в 7-милионния регион, ще бъде огромен удар за Испания и за еврото, което със сигурност ще преживее сътресения. Може да се очаква, че при успех и другата най-богата област на кралството Баския ще се отцепи и така ще се предизвика огромна криза в еврозоната, тъй като Испания е четвъртата най-голяма икономика в нея. Със сигурност това ще бъде мощен сигнал и към други области, които трудно биват удържани от правителствата си като например белгийска Фламандия – по-голямата и по-богатата част на страната, която е център на ЕС и НАТО. Тежнения за отцепване имат още Венето и Пиемонт в Италия, Шотландия, а за обединенение – Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Великобритания.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за