11.09.2017 09:29

9 НЕЩА, КОИТО 19’ НАПРАВИ ЗА ВСИЧКИ

Видян 3131 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

1.    Създаде през 2009 г. първия и съвършено безплатен – и за бедни, и за богати, електронен учебник Зелени уроци в опит българското образование да бъде дигитализирано, модернизирано, адекватно на 21-и век, каквото и днес още не е. Напротив, говорим за черно-бели хартиени учебници.



2.    Благодарение на контакта, който 19’ създаде между Столичната община и 4 лапи – Виена, за 3 години броят на бездомните кучета в милионния град намаля 3 пъти, при това по един нормален, хуманен и естествен път, при положение, че четвърт век преди това само растеше. Отново благодарение на това, в Банкя се откри и уникална клиника за грижа за животните. Извършиха се първите истински кастрирания, вместо – както ставаше по-рано, от това перо да се крадат милиони. Осъществихме първата ефективна кампания за осиновяване на кучета, която прибра в домовете на софиянци стотици животни от улицата.



3.    Паметниците в Борисовата градина на класиците на българската култура и най-видните личности в историята ни – този музей на открито в сърцето на София, благодарение на 2 - годишен натиск на 19’, бяха възстановени, изчистени, изляха се нови букви на онези от монументите, където злосторници ги бяха изкъртили. През 2008-2009 г., когато започнахме инициативата, единствният паметник в приличен вид беше тоя, който признателните арменци са вдигнали в чест на Яворов и го поддържаха прекрасно.
4.    19’ 8 години се бори за създаването на Фонд Стари къщи, който с волята на Общината и с финансовата подкрепа на Общинска банка да възроди най-ценните архитектурни паметници на София. Ако идеята ни се бе реализирала още през 2009 г., когато трябваше, днес и къщата на Гешов, и Двойната къща, и още много други щяха да бъдат спасени и от рухване, и от нездрави инвеститорски апетити.
5.    По идея на 19’ кметът на София организира международен конкурс за централни пространства в града, въпреки че ние предлагахме и паметникът 1300 г. България пред НДК да не бъде унищожаван, а да бъде възроден за нов живот с помощта на концепция на някой от 4-имата най-големи визионери на планетата.
6.    Идеята на 19’ летището на София да се нарича Орфей и статуи на митичния музикант, философ и поет и на другия легендарен герой, роден по нашите земи - Спартак да посрещат гостите на града и на България, беше частично осъществена. Днес статуя на Орфей посреща на метростанцията на аерогарата.
7.    Идеята в софийското метро, ако не цялото, поне в най-използваните станции при летището и централната Сердика, да се влиза с банкови карти, беше частично възприета и това е факт на аерогарата. Чужденците или завръщащите се обратно от гурбет наши хора за първи път ругаят България заради принудата или да бъдат измамени в чейндж-бюрата на летището и да сменят парите си по супер неизгоден курс, или да бъдат измамени от такситата, които им вземат пъти повече от реалното. Сега те могат просто да влязат в метрото, да докоснат входната машина с картата си и за нула време, понякога по-бързо, отколкото с такси, да се окажат в центъра на София.
8.    Все повече и повече рози се появяват отново в София, след като повече от четвърт век този символ на България, който я окичваше цялата бе изкоренен, благодарение на натиска на 19’. Особено на бул. България, който носи името на страната ни, където те бяха специално засадени по наша идея при ремонта на трамвайната линия и където тепърва ще растат и все повече ще го красят.
9.    19’ създаде идеята за интерактивна Историческа миля, която чрез навигация на английски и български език и с кратки обяснения на множеството забележителности по своето протежение, води туристите от Западната стена и Четириъгълника на религиите в центъра, по жълтите павета и досами тях, та до историческия музей на открито с паметниците на най-видните българи в Борисовата градина.

Това, разбира се, далеч не е всичко. Родили сме и сме подпомогнали още поне 19 прекрасни идеи във всички области, както и конкретни хора с кауза. Затова сме убедени, че от нас има смисъл.  








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху