Свързани новини

06.09.2017 08:59

Босна и Херцеговина иска суверенитет на част от Адриатика

Видян 2302 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако Хърватия продължи дейностите за изграждане на Пелешацкия мост, Министерството на благоустройството на Босна и Херцеговина ще предложи едностранно обявяване на суверенитет на Босна и Херцеговина в тази част на Адриатическото крайбрежие, като не се изключва възможността да бъде открита процедура пред компетентните съдебни органи, предупреди министър Адил Османович, пише македонското електронно издание Локално.

Османовиц е информирал хърватския си колега Олег Буткович за съществуващите правни пречки за изграждането на моста в Пелешац.
„Ако вашето министерство, т.е. компетентните органи и органи на Република Хърватия, продължи с дейностите по изграждането на Пелешацкия мост едностранно, със съжаление трябва да ви уведомим, че Министерството на благоустройството на Босна и Херцеговина ще бъде принудено, в рамките на своите компетенции, да задейства процедура за излизане на страната от Договора за държавната граница между Република Хърватска и Босна и Херцеговина“, се казва в писмото на Османович, адресирано до хърватския министър.

В текста се уточнява, че при подобен случай ще се подходи към едностранно обявяване на суверенните права на Босна и Херцеговина съгласно Конвенцията на ООН за морското право – по начина, по който всички бивши югославски страни, които имат излаз на Адриатическо море, са направили.

На по-късен етап не е изключено Босна и Херцеговина да потърси правата си пред компетентните съдебни инстанции, съгласно съответните разпоредби на международното право.
Османович припомни, че идентификацията и маркирането на държавните граници между Босна и Херцеговина и Хърватия е съгласувано през юни 1999 г. с Договора за държавната граница между двете съседни страни.


Босна и Херцеговина има излаз на Адриатическо море в района на полуостров Пелешац с ширина от осем километра, но крайбрежните води принадлежат на Хърватия. През територията на Босна и Херцеговина минава автомагистрала Е65, свързваща основната част на Хърватия с южните райони, където се намира голямото пристанище Дубровник. Загреб планира да построи мост от континента до полуостров Пелешац, заобикаляйки босненската територия. Тази инициатива предизвика остра реакция в Сараево заради евентуалната загуба на средства от транзита през босненска територия.


Източник: Фокус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп