Свързани новини

04.09.2017 11:15

ВВС: По стълби през оградата мигрантите влизат в България

Видян 2085 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Корумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат през границата с Турция по пътя към Европа, разказва репортаж на Би Би Си. Според свидетелствата на интервюирани от медията, тенденцията от последните месеци е мигрантите да плащат на място подкупи на граничните полицаи, за да влязат в страната. Според един от разказите от двете страни на оградата между България и Турция се поставят стълби, за да могат мигрантите да прескочат съфинансираното от Европейския съюз защитно съоръжение.


 Припомняме, че миналата седмица правителството одобри още над милион лева за изграждането на оградата и така съоръжението вече е над 180 млн.лв. То трябваше да е готово отдавна, но сроковете за завършването му продължават да се изместват във времето, а цената непрекъснато поскъпва. Проблеми бяха открити и с камерите по ограда, част от които не работят. Обвиненията към правителството са и затова, че държавата плаща за двуредова ограда, а реално на места се строи само един ред, като от парите се краде.


"Корупцията в тази страна подкопава и сигурността на Европейския съюз", отбелязва авторът на репортажа. В представянето му на сайта на Би Би Си се казва още, че според някои мигранти "пресичането на тази външна граница с Европейския съюз не е просто лесно, но е често улеснено от българската гранична полиция срещу малко пари", цитира британската медия Дневник.

"Там, където пресякохме границата, оградата все още се изграждаше, така че каналджиите повдигнаха оградата и минахме под нея. Дупката беше тясна, трябваше да легнем на земята, а те да ни издърпат за ръката", разказва в центъра за настаняване в "Овча купел" Марина от Афганистан, стигнала до България миналата година. Според нея преминаването на границата е било лесно на фона на приема, който нейната група получила от полицията, когато били хванати от другата страна. "Мъжете не оказваха съпротива, но полицията използваше електрошок, не беше необходимо."

Федула, кюрдка от Сирия, избягала от бомбардировките и джихадистите в страната си по-късно от Марина – преди три месеца. Разказва, че тя, съпругът ѝ и четирите им деца в началото са били изправени пред трудно пътуване от населения предимно от кюрди град Камишли. "Трябва да минете през много високи планини. Имаше сняг и може да пропаднете и да изчезнете. Имаше стени." При нея влизането в България било много по-лесно. "Приятел ми каза, че поставят стълби от двете страни на оградата, просто се качваш и слизаш." Попитана къде е граничната полиция в този момент, Федула обяснява: "Камерите не работят. Хората уреждат камерите да се изключват."

Илиана Савова, директор на програма "Правна защита за бежанци и мигранти": От 2014 г. ние сме интервюирали всеки, когото видим на границата или в центрове за задържане. В последно време хората споделят, че самите гранични полицаи ги пускат срещу подкуп, получен на място. И след това ги натоварват на камиони и ги закарват в страната.

Савова, подобно на събеседник на Би Би Си от Българския червен кръст, казва, че в миналото граничната полиция е използвала тактики с насилие, за да ги обезсърчи в опитите им да влязат. Нещата обаче са се променили, откакто Европейският съюз се намеси по-сериозно, включително в изграждането на оградата по границата.

"Тази нова тенденция, която идентифицирахме през първата половина на 2017 г., доведе до нулеви сведения за полицейско насилие и избутвания (обратно към турската граница)", казва Савова. Това, което правят - те са силно замесени в трафик на хора. Не ги бият, защото няма да бият клиентите си.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец