Свързани новини

04.09.2017 11:55

Манолова: Да се забрани отдаването на чужди земи под наем

Видян 1206 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Ще предложим законово да се забрани отдаването на чужди земи под наем. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова в предаването „Денят започва“ по БНТ за „белите петна” и „черните дупки” в законите за земеделските земи.


„Изготвих законодателни промени с моя екип, които бяха съставени в тясна връзка с експерти от Министерството на земеделието. Те имат своята готовност да обявят тези промени за обществено обсъждане и да започне законодателната процедура, но това би отнело много време. За това се наложи днес да свикам дискусия, в която ще участват засегнатите страни, Службата по вписванията, Нотариалната камара, Земеделските служби, Министерството на земеделието и народни представители от земеделската комисия“, каза още тя.


Манолова уточни, че в новите промени изискване ще бъде единствено собственикът или лице, което е упълномощено от него, да могат да отдават земята под наем. „След това нотариусът ще бъде длъжен да проверява съдържанието на договора. А в Службата по вписванията ще се върне изискването да предоставяне на скица. Земеделските служби вече ще имат правото да отказват регистрирането на договор, когато са представени два договора за едни и същи имоти. Ще предложим и таксите за вписванията да не стават по-високи от сегашните, за да не бъдат допълнително натоварени земеделските собственици. Предвидили сме и ред за вече вписаните договори, защото те са истинският проблем. Ще трябва собствениците да потвърдят договора от едномесечен срок, а в случай, че не го направят ще има служебно отписване на вписаните договори“, обясни тя.


Манолова уточни, че в момента има законова възможност за опити за кражби в земеделските земи, което става възможно заради пропуски в законодателството. „Образно ги нарекохме „черните дупки“, които дават възможност за посегателство върху „белите петна“ в земеделието. Според българското законодателство в момента няма проблем да бъде дадена под наем чужда вещ. Измамите се случват, като фирми измамници отдават под наем земите на земеделски собственици на свързани с тях лица и без проблем заверяват договорите пред нотариус, тъй като той не проверява съдържанието на акта. След това ги вписват в службите по вписвания, където удобно е отпаднало искането за скица, в която е посочен истинският собственик. И финално този договор отива в Общинската земеделска служба, където наемодателят и наемателят го вписват. По този начин истинският собственик в крайна сметка не се води ползвател и спокойно може да се получи така, че той да обработва земята, а друг да взима евросубсидията и различните форми на подпомагане. А това е скандално, защото това са законови възможности, които водят до брутално нарушение на основно конституционно право - правото на собственост. Само в област Монтана опитите за заграбване от измамници на земеделски земи са близо 20 000 дка. Такива сигнали имаме от всички кътчета на страната“, каза Манолова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби