Свързани новини

04.09.2017 10:22

БСП: ГЕРБ предлагат имитация на борба с корупцията

Видян 1200 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„ГЕРБ искат да продължат да маркират борба срещи корупцията, а ние искаме резултати. Те не предлагат истинска борба – наказателно преследване от страна на държавата”. Това заяви пред Нова телевизия секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов.


Той коментира, че БСП е последователна в желанието си за борба с корупцията и затова няма да подкрепи законопроекта на управляващите, както не е подкрепила и този на Кунева, защото и двата не стават.


Филип Попов подчерта, че няма проблем с Конституцията по отношение на правомощията на президента и предложението на левицата той да избира председателя на единния орган на борба с корупцията по високите етажи на властта. Депутатът от левицата заяви, че при срещите с главния прокурор, с председателя на Върховния административен съд не са били изказани  акива тези, които управляващите се опитват да внушават. Той обаче подчерта, че ГЕРБ предлагат Борисов да си избере председател на комисията и той да го разследва, защо корупцията е съсредоточена в изпълнителната власт. „Конституционният съд е този, който трябва да вземе решение както по отношение на нашия законопроект, така и по отношение на този на ГЕРБ”, допълни социалистът.


„Искаме да създадем специализиран орган, който да се занимава само и единствено с корупционни престъпления. ГЕРБ предлага обединяване на всички сега действащи органи”, обясни Филип Попов. Той изтъкна, че има препоръка и от Европейската комисия внимателно да се разгледа случаят, защото сред тях има и органи с добри резултати като Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.  По думите му това имущество може да е незаконно придобито не само вследствие на корупция.


„Искаме този орган да има разследващи функции”, подчерта Филип Попов. Според него прокуратурата е заявила готовност да работи по сигнали за корупция по високите етажи на властта, но няма такива сигнали.


„Когато разследващите органи съберат доказателства по реда на Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, те ги предоставят на прокуратурата, която ги внася в съда и се образува дело. В момента нито събират, нито разследват, нито имат сигнали и не се стига до прокурор, което е проблемът. Очевидно има страх в обществото да се работи по такъв род сигнали”, заключи Филип Попов.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако