Свързани новини

17.02.2009 11:13

НСИ: 548 лв. средната заплата през декември 2008 г.

Видян 2558 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), наетите лица по трудово и служебно правоотношение в края на декември 2008 година намаляват с 2.4% спрямо края на септември 2008 година и достигат до 2.44 млн. броя, съобщиха от пресцентъра на НСИ, цитирани от БГНЕС.


По съществено намаление се отчита в икономическите дейности “Строителство” (7.2%), “Хотели и ресторанти” (13.8%) и “Селско, ловно, горско и рибно стопанство” (12.3%), което се дължи предимно на сезонни фактори. Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение се отчита в икономическите дейности “Финансово посредничество”, “Държавно управление; задължително обществено осигуряване” и “Здравеопазване и социални дейности”. В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Преработваща промишленост” (25%) и „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството” (18%). В края на декември 2008 година в сравнение със същия месец на предходната година броят на наетите лица по трудово и служебно правоотношение нараства с 2.1%, предимно поради отчетения съществен растеж на наетите в икономическите дейности “Финансово посредничество “ (12.4%) и „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството” (13.5%).
През четвъртото тримесечие на 2008 година спрямо третото тримесечие средната месечна работна заплата е нараснала с 4.8% до 548 лв. Икономическите дейности, където е отчетено най-високо нарастване на средната месечна работна заплата, са “Държавно управление; задължително обществено осигуряване”, “Здравеопазване и социални дейности”, “Образование” и “Финансово посредничество”. Намаление на трудовото възнаграждение на наетите през четвъртото тримесечие на 2008 година е отчетено в икономическите дейности “Операции с недвижими имоти и бизнес услуги” и „Селско, ловно, горско и рибно стопанство”. Средната месечна работна заплата е нараснала с 20.2% през четвъртото тримесечие на 2008 година спрямо същото тримесечие на предходната година. Най-високо увеличение на средната месечна работна заплата се наблюдава при икономическите дейности “Образование” (38%) и “Здравеопазване и социални дейности” (30.3%), а най-ниско е нарастването на заплата в икономическите дейности “Добивна промишленост” (10.6%) и “Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството” (10.8%).
Най-високо средно месечно трудово възнаграждение за четвъртото тримесечие на 2008 година са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности :„Финансово посредничество” - 1245 лева; „Производство и разпределение на електроенергия, газ и вода” - 990 лева; „Добивна промишленост” – 875 лева; Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности :
„Хотели и ресторанти” - 336 лева „Селско, ловно, горско и рибно стопанство” - 392 лева;
„Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството” - 399 лева.
През четвъртото тримесечие на 2008 година нарастването на заплатата в Бюджетните организации и фондове управлявани от държавата спрямо четвърто тримесечие на 2007 година е 30.9% (до 657 лв.), а в Търговските дружества, предприятия и организации с приходи от стопанска дейност съответно 18.2% (527 лв.). Спрямо предходното тримесечие на 2008 година заплатите в Бюджетните организации и фондове управлявани от държавата нарастват с 11.5%, а в Търговските дружества, предприятия и организации с приходи от стопанска дейност с 3.3%.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей