Свързани новини

30.08.2017 11:40

Петкова: С под 2% по-скъп природен газ

Видян 1391 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По отношение на спекулациите, свързани с драстичното увеличаване на цената на природния газ, някъде прочетох с близо 60%, това изобщо не е така. Увеличението, което ще се получи в крайната цена, ще бъде съвсем минимално, под 2%. Това каза на брифинг след правителственото заседание енергийният министър Теменужка Петкова, предаде Фокус.


„Това, което искам да споделя с вас е, свързано с информацията, която в последните дни се разпространява в публичното пространство за опасения за драстично увеличаване на цената на природния газ във връзка с промяната на такса „пренос“ и такса „достъп“ до газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“. В рамките на днешния ден предстои да бъде проведена среща между „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, Министерството на енергетиката и КЕВР. В рамките на тази среща ще изясним всички детайли от този процес. Преди да стигнем до тях, може би е добре да стане ясно откъде всъщност тръгва цялата тази ситуация, за да стигнем до увеличаването на такса „пренос“ и „достъп“ на „Булгартрансгаз“, коментира Петкова. По думите ѝ на първо място това е изпълнение на регламент на ЕК, който е в сила от 2011 г. и по силата му всеки един от операторите трябва да промени своята тарифна политика.


„Тя трябва да бъде разходоориентирана, трябва да бъде въведен входно изходен модел по отношение на определянето на цената за пренос и за достъп. За да се стигне до днешната ситуация, всички действия са преминали и са започнали още през 2012 г. Разработени са 2 методики във връзка с формирането на тези цени. Те са разработени от консултант на тогавашната КЕВР, съобразени са изцяло с изискванията на ЕС. Подложени са и са преминали 2 обществени обсъждания, така че целият този модел е направен при абсолютно публични и прозрачни условия. Цената за пренос и достъп, по която „Булгартрансгаз“ работи към настоящия момент е от 2005 г. и е определена с ценово решение на бившата ДКЕВР“, добави тя.


„Сами може да прецените от 2005 г. до настоящия момент само с процента на инфлация, ако трябва да бъде актуализирана, тя трябва да е със съвсем други стойности. Не бива да забравяме, че моделът, който изисква регламентът на ЕК, е модел, който ще гарантира приходите на оператора, за да може той да осъществява своята дейност“, допълни енергийният министър. По думите ѝ в нашата газопреносна инфраструктура се извършват много сериозни инвестиции. „Булгартрансгаз“ ще развива концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България. Той трябва да спази всички изисквания, регламенти и директиви на ЕС в тази област“, каза още Теменужка Петкова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева