Свързани новини

28.08.2017 18:08

Ексвицепремиер и бивш министър на съд

Видян 1623 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков, който беше и вицепремиер на Борисов в първия му мандат, и Трайчо Трайков, бизнесменът и акционер в инвестиционния посредник Булброкърс Иво Прокопиев, изпълнителният директор на Булброкърс Радослав Рачев и двама от дружеството - Любомир Евстатиев и Петър Василев са предадени на съд, стана ясно от съобщение на съда.

Дянков ще отговоря за престъпление по служба във връзка с приватизацията на остатъчните държавни дялове в едно от трите електроразпределителни дружества - ЕВН. Напомняме, че след идването на ГЕРБ на власт дотогавашният директор за България на австрийското дружество Трайков стана министър на икономиката и енергетиката. Първият проект, който бе даден на виенчани беше довършването на прословутия Цанков камък, започнат от царското правителство.


Според прокуратурата, подбуден от Иво Прокопиев, Дянков е разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в "ЕВН България Електроразпределение" АД на "Булброкърс". Това било с цел инвестиционният посредник да получи облага от над 1.2 млн. лв.




Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лв., тъй като дал съгласие продажбата на притежавания от "Държавна консолидационна компания" (ДКК) миноритарен дял акции в "ЕВН България" да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. . Съгласно стратегията държавният дял в печеливши дружества трябвало да се продава на печеливша цена. През 2011 г. държавата взела решение да продаде 51 000 акции в ЕВН. Една акция е струвала 1412 евро, а всъщност били продадени на двойно по-ниска цена - 1600 лева за акция.


 


Бизнесменът Иво Прокопиев е обвинен в това, че в периода месец май - юни 2011 г., в съучастие като помагач със Симеон Дянков - заместник министър-председател и министър на финансите на Република България, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията - престъпление по чл. 283а, т. 1, вр. чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4 вр. ал.1 от НК.


 


Прокопиев е с мярка за неотклонение “Подписка“. Разследването по делото продължава.


 


Бившият финансов министър Симеон Дянков, който е в чужбина, обеща да съдейства на прокуратурата. " Всички мои действия като вицепремиер и министър на финансите бяха стриктно съобразени с принципа за точно изпълнение на действащите закони и защита на държавния интерес", съобщи Дянков в личния си профил във Фейсбук след като се появи информация, че може да бъде обявен и за издирване.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв