Свързани новини

28.08.2017 17:32

ВАС дава новия НПК на Конституционния съд

Видян 2407 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Висшият адвокатски съвет почти сигурно ще атакува пред Конституционния съд част от ужасяващите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, за които 19' писа по-рано този месец. Човек в България вече може да бъде осъден на база СРС-та, законно или не използвани, и на анонимни свидетели - т.е. на изфабрикувани обвинения. При това може да не му се осигури адвокат.


Ръководството на адвокатурата още не се е събирало, за да обсъди промените, които влизат в сила на 5 ноември. Още при обсъждането на проектозакона в парламента представителите на гилдията поставиха под въпрос качеството на промените, съобщи в. Сега.

Ако адвокатурата прати НПК в Конституционния съд, това ще е първото й възползване от правото й да сезира този орган, дадено й през 2015 г. То обаче е ограничено - Висшият адвокатски съвет може да сезира КС само с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите. Затова и КС първо трябва да прецени дали искането отговаря на това условие. Върховният касационен съд също би могъл да сезира КС, но решение за това трябва да вземе пленумът му. На 21 септември ще има общо събрание на Наказателната колегия и тогава евентуално въпросът ще се обсъди.

Един от пунктовете в искането вероятно ще е прехвърлянето на делата за корупция по високите етажи на властта от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд. Според юристи това погазва конституцията. Други смятат, че противоречи на здравия разум, но не и на основния закон.

Въведеното разпоредително заседание в съда не би издържало проверката в КС, смятат специалисти. То беше въведено с идеята да се спре връщането на делата от съда на прокуратурата. И макар годишно върнатите дела да са около 5%, разпоредително заседание ще има по всички. В регламента за разпоредителното заседание има твърде опасен момент - след това пред нито една от трите инстанции не могат да се правят възражения за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство, довели до ограничаване на права. Това означава, че горните инстанции не могат да проверяват първата, а Върховният съд няма да може да контролира проблемите на разследването.


Скандално е възстановяването на възможността да има вечни обвиняеми. Досега те имаха възможност след определен период (2 г. по тежките дела) да поискат делото им да тръгне в съда или да бъде прекратено. От ноември обвиняемите ще могат само да правят искане за ускоряване на разследването и процеса. Сред текстовете, които със сигурност биха паднали в КС, е и задължителното задържане на обвиняемите задочно. Задочното обвинение беше прието като реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши ново престъпление.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното