Свързани новини

25.08.2017 16:26

Манолова: Да се отмени лобистката поправка за присвояване на земи

Видян 1302 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Готова съм още на 1 септември в първия ден от работата на Народното събрание да внеса предложения и да настоявам за незабавни промени в Закона за арендата и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Очаквам също така, те да бъдат припознати от депутати от всички парламентарни групи, избрани от Монтана и региона, така че по най-бързия начин парламентът да отмени лобистката поправка, при това със същото завидно единодушие и ентусиазъм, с които е била приета в края на 43-ото НС".


Това заяви омбудсманът Мая Манолова при срещата си с над сто собственици на земи в Монтанско. Тя се състоя в общината на Вълчедръм и бе втората, след като преди седмица такава имаше и в институцията на Омбудсмана, предаде КРОСС.


„Измамите и схемите със земеделски земи трябва да бъдат незабавно преустановени, защото това е посегателство върху едно от основните конституционни права - правото на собственост", категорична бе Мая Манолова.


На срещата във Вълчедръм присъстваха още заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева и Николай Маринов - директор на ГД „Земеделие и регионална политика", областният управител на Монтана Росен Белчев и кметът на Община Вълчедръм Иван Барзин.


„Проблемът, който ви е събрал по това време, толкова много хора в тази зала, е много сериозен. С моя екип се занимаваме с него от няколко седмици. Мисля, че вече всички са наясно - и граждани, и институции, че става дума за схема, за опит за измама, така че свързани лица, преотдавайки помежду си земеделски земи, на които не са собственици, да ограбят истинските собственици, като възпрепятстват обработването и прибирането на реколтата от една страна, а от друга да получат евросубсидии", подчерта Манолова.


По думите ѝ, измамните схеми са възможни поради няколко причини. Първата е, практиката нотариусите да заверяват само подписи, но не и съдържанието на договорите за наем, което води до безпроблемно сключване на такива договори между две страни, които не са собственици на земята. Процедурата продължава в Агенцията по вписванията, където заради отпадането на изискването за представяне на скица на имота, в която фигурира името на собственика, става възможно вписването на договори от несобственици и без връзка със собственика. Накрая процедурата, отново чисто административно, минава и през земеделските служби, без да се изследва собствеността.


„Слава Богу, че вие реагирахте своевременно, че ме уведомихте за този опит да бъдете ограбени, че предприехте всички действия, че алармирате институциите - в мое лице, в лицето на Министерството на земеделието, храните и горите. Своевременно, като омбудсман, изпратих препоръка до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, до председателя на Съвета на нотариусите при Нотариалната камара Димитър Танев, за да бъдат преустановени тези практики", обясни Манолова.


Тя подчерта, че и земеделското министерство е реагирало своевременно и министър Порожанов издава заповед, с която е преустановено вписването на такива договори за наем от общинските служби по земеделие.


„На пръв поглед изглежда, че случаят е решен, защото реално до вписване на тези измамни договори не се е стигнало, но вашата тревога, специално за мен, е абсолютно обяснима, защото това решение не е окончателно. При постановяването на отказ за вписване е възможно да има съдебно обжалване и такова вече има в Община Лом. Освен това, вместо да се стреснат, наглите измамници, разбрах от мои източници, че в МЗХГ са изпратили гневно писмо с възмущение, защо и на какво основание са спрени вписванията на тези договори за наем в общинските служби и на какво основание министърът се е разпоредил да иска изследване на собствеността, когато има договор за наем", допълни Манолова.


Тя отново подчерта, че окончателното решение на проблема ще се случи след приемането на законодателни промени, които да направят невъзможни схемите и измамите със земеделски земи.


„Най-малкото, което може и трябва да се направи, е да се върне изискването за представяне на скица в Агенцията по вписванията, така че да стане невъзможно вписването на договори от несобственици и без връзка със собственика. Има нужда от едно по-детайлно уреждане на този вид поземлени отношения, защото тук стои въпросът за т.нар. „бели петна" - това са земи, имоти и масиви, които биха станали лесна плячка на измамници, защото хората, собствениците или са в чужбина, или по други причини нямат връзка със земята", завърши Мая Манолова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!