Свързани новини

25.08.2017 11:28

Паргов: Наш дълг е да пазим паметта за Шипка

Видян 1279 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наш дълг е да пазим паметта за онези дни на величие, на национално единение като Шипченската епопея. Това каза лидерът на БСП - София и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов в словото си по време на тържественото честване на 140 години от геройството на опълченците на Шипка. То беше организирано от столичните социалисти и Фондация "Героите на България". Патрон на честването беше президентът Румен Радев, а официален гост - вицепрезидентът Илияна Йотова.


"На този ден, преди 140 години, българските опълченци извършват велик подвиг, бранейки прохода Шипка. Подвиг, който категорично показва на света, че българският народ, след 500 години робство, е достоен за своята свобода, че има правото да гради своя независима национална държава, каза Калоян Паргов. - На Шипка дружините горди спояват с кръвта си завета на предците: да защитят отечеството с цената на всичко. Да са единни и обединени. Заедно с братята руснаци те удържат победа, която според историците е ключова, най-значимата битка по пътя към Освобождението на България от османско иго".


Мисля, че няма българин, който да не се гордее с този героичен миг на саможертва и себеотрицание, каза още лидерът на БСП - София. "Наш дълг е да разказваме на децата си истината за предците, за българските възрожденци, за будителите, за юнаците и хайдутите, за революционерите и онези непокорни българи от Панагюрище, Батак, Брацигово, Перущица, които запазиха българското ни самосъзнание след пет века под османско иго, продължи той. - Наш дълг е да помним и предаваме на потомците си и благодарността си към руските братя, които подкрепиха българския народ в полета му към свободата. Днес имаме огромна нужда от ново възраждане, от нов пример за себеотдаване в името на родината. Героите на Шипка проляха кръвта си, за да сме свободни. Но свободни ли сме наистина, изпълнявайки безприкословно заповедите на новите чужди господари? Свободни ли сме, когато под чужд диктат с лекота заличаваме паметта си? Днес вярваме, че сме наследили духа на опълченците. Но бягаме от България и със смущаваща лекота изоставяме родните си домове, за да търсим щастието си в чужбина. Днес се хвалим с велики дела. Но не образоваме децата си, не осигуряваме работа на родителите им, обричаме на глад и страдание възрастните хора. Днес постоянно се делим. По цвят, по политически убеждения, на всякакви фили и фоби. Вместо да се обединяваме и заедно да решаваме проблемите. Това е големият парадокс на нашето време. Но това със сигурност не е бъдещето, за което опълченците дадоха живота си".


В словото си Калоян Паргов припомни и историята около изграждането на паметника на опълченците срещу храма "Александър Невски" в София, който предстои да бъде преместен. "Преди 10 години подкрепихме идеята на Фондация "Героите на България" в издигането на този паметник на Опълченците. Мястото съвсем не е случайно. Тук са били турските казарми, в които е бил затворен Апостола, след като са го заловили заптиетата, каза Калоян Паргов. - Този паметник е символ на духа, на героизма и родолюбието на всеки български възрожденец, участвал в поредицата от събития, предхождащи Освобождението на България. Сега предстои този паметник да бъде преместен. За щастие, само преместен, а не разрушен, каквато е съдбата на други исторически паметници. Нещо като мода, която последователно се налага от днешните управляващи в България. След преместването паметникът ще бъде още по-близо до улица "11 август", която е отсреща. Бих искал да пожелая на всички ни датата 11 август в българския календар да стане масово разпознаваема от българските младежи".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното