Свързани новини

24.08.2017 14:33

КНСБ: Еднаква заплата за командированите и местните

Видян 1241 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       КНСБ застава зад предложението на Европейската комисия, в Директива 96/71/ЕО относно командированите работници, понятието "минимални ставки на заплащане" да се замени с "възнаграждение", изтъкват от Синдиката.


Те се съгласяват със становището на Комисията, че приетата преди 20 г. Директива вече не отразява адекватно настъпилите от 1996 г. насам промени и настоящата ситуация на трудовите пазари, като значителната разлика в заплащането между държавите-членки.


От Синдиката изпращат позицията си официално и до министъра на труда Бисер Петков.


Новата формулировка ще позволи на българските работници да получават достойно възнаграждение, равно на това на техните западноевропейски колеги, заявяват от КНСБ, цитирани от news.bg. Такава промяна е в пълен синхрон с основната позиция на синдиката - Равна заплата за равен труд.


Командироването на работници е важен принос за подобряване на икономическото сближаване в Европа, смятат от Синдиката, но изтъкват порочните практики на социални измами и дъмпинг.


Отхвърлянето на предложението да се заменят "минималните ставки" на заплащане с понятието "възнаграждение" означава, че България подкрепя принципът на свободата на предоставяне на услуги с приоритет пред свободата на упражняване на правото на труд, противят се от КНСБ.


В позицията на Синдиката става ясно, че според тях търсеното равно възнаграждение за командированите работници с работниците изпълняващи същата работа в приемащата държава губи значението си, ако жилищните или пътните разходи се приспадат от заплатите, или ако не се изплащат със същата ставка като тези, които се изплащат на местните работници, изпратени в други части на територията на приемащата държава.


Според Синдиката срокът от 24 месеца е твърде дълъг и не отговаря на действителността на сроковете на командироване.


Те искат и синдикатите в приемащите държави да могат да подават искове от името на командировани работници в случаи на незаконно и неоправдано уволнение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и