Свързани новини

23.08.2017 16:38

ООН предупреди за възможен граждански конфликт в САЩ

Видян 1227 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисия на ООН, отговаряща за борбата с расизма, отправи „ранно предупреждение“ във връзка със ситуацията в САЩ – необичаен ход, който обикновено сигнализира за назряването на граждански конфликт, предаде АФП.


От Комисията на ООН за премахване на расовата дискриминация, която е част от службата за правата на човека, заявиха, че се позовават на своята „процедура за ранно предупреждение и незабавни действия“ заради провеждането на расистки демонстрации в САЩ.


ООН посочва като пример размириците в Шарлотсвил, по време на които една жена беше убита, след като неонацист се вряза с автомобила си в контрапротестиращи срещу расистко шествие.


Подобни ранни предупреждения могат да бъдат издадени, за да се предотврати „ескалирането в конфликт на съществуващ проблем“ или за да се предотврати „подновяването на конфликт там, където го е имало и преди“, се казва на сайта на комисията.


Американският президент Доналд Тръмп е чест обект на критики заради начина, по който отговори на сблъсъците в Шарлотсвил, обвинявайки и „двете страни“ за насилието.


От ООН призоваха Вашингтон, както и „високопоставени политици и обществени фигури, единодушно и безусловно да отхвърлят и заклеймят расистката реч на омраза“, без да се споменава директно името на Тръмп.


„Разтревожени сме от расистките демонстрации с открито расистки слогани, призиви и поздрави на бели националисти, неонацисти и (привърженици на) Ку Клукс Клан, подкрепящи превъзходството на бялата раса и подбуждащи към расова дискриминация и омраза“, заяви ръководителката на комисията Анастейша Крикли в изявление.


Източник: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева