Свързани новини

21.08.2017 15:03

Сърбия изтегли посолството си в Македония заради шпионаж

Видян 1535 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Сръбският президент Александър Вучич излезе с официално изявление по повод изтеглянето на всички дипломатически лица на страната от Скопие. Изненадващото решение бе взето по-рано днес, а първаночално бе съобщено, че посланикът и колегите му се прибират в Белград за консултации, като за това бе връчена и нота в македонското външно министерство.


„Сръбските компетентни органи установиха и доказаха, че против институции на Сърбия е извършена разузнавателна дейност и по тази причина персоналът на посолството в Скопие е изтеглен", обяви Александър Вучич, цитиран от БТВ


По думите му двустранните отношения не са замразени, но в Белград сега се нагаждат към „ситуация, непозната до преди няколко месеца". Ще има промени, но какви ще бъдат те, ще бъде решено в следващите десет дни.


Изненадващият политически ход на Белград предизвика множество догадки. Според информации на македонски медии, причината за изтеглянето на дипломатите е отношението на Скопие към приемането на Косово в ЮНЕСКО. Според източници на частната агенция „Макфакс", Македония ще предложи приемането на Косово в агенцията на ООН. Сръбският външен министър Ивица Дачич (който преди дни се обяви за разделяне на „сръбско" и „албанско" Косово) заплаши, че страната му ще преразгледа позицията си за името на Република Македония - казус, заради който Гърция блокира европейското развитие на бившата югорепублика.


"Ще чакаме да чуем какво ще кажат албанците за Косово в ЮНЕСКО и ще чакаме да чуем какво ще каже Скопие за това. Нашата работа е да се подготвим и да съумеем да отговорим. Да защитим дейността си от влияние на чужди фактори и действия", каза Вучич, цитиран от „Танюг".


Република Македония развива приятелски отношения с всичките си съседни страни. Когато има чувствителни въпроси между двама наши съседи, правителството на Македония винаги се съобразява с интересите на държавата, базирани на принципите на добросъседство и развитие на регионалното сътрудничество, неутралност и ненамеса в споровете между държавите, се казва в съобщение на македонското правителство след решението на Белград да изтегли персонала от посолството си в Скопие след изпратена нота, без да се посочват причините, съобщи македонската „Нова телевизия".


По отношение на гласуването за членство на Косово в ЮНЕСКО правителството на Македония ще има предвид позициите на мнозинството страни-членки на ЕС, се добавя в съобщението.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Превърнете активността си в предприемчивост

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Превърнете активността си в предприемчивост,