Свързани новини

11.08.2017 13:03

Среща на върха заради токсичните яйца

Видян 1423 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андрюкатис заяви, че ЕК ще организира среща на върха с участието на министрите за безопасност на храните, заради кризата около яйцата, в които беше открит токсичния инсектицид фирпонил. Срещата цели да сложи край на борбите и взаимните обвинения, предаде нидерландското издание NLTimes.

Андрютакис има предвид най-вече взаимните обвинения между Нидерландия и Белгия. Тази седмица Брюксел обвини Амстердам, че е знаел за фирпонила в яйцата от ноември миналата година. Нидерландия обяви, че това е изопачаване на фактите.

Комисарят иска срещата да се проведе възможно най-скоро, но най-късно до края на септември. Освен министрите за безопасност на храните, той очаква да присъстват и различни наблюдатели по качеството на храната.
„Взаимните обвинения не ни водят никъде“, заяви той.


„Трябва да работим заедно за да извадим поуки от този случай, вместо да хабим енергия сочейки се с пръст“, предаде Фокус.

Вчера белгийските и холандските власти започнаха разследване за фирпонила и нахлуха в няколко адреса. В Нидерландия има трима заподозрени за застрашаване на публичното здраве. Двама от тях са арестувани, а третият в момента е на ваканция. Заразени яйца са открити в 15 европейски държави.


   Заразените яйца са намерени в Швеция, Франция, Великобритания, Австрия, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Дания.



  Две неевропейски страни също са купили от яйцата, Швейцария и Хонг Конг, които произхождат от птицеферми в Белгия, Нидерландия, Германия и Франция и са били третирани с фипронил.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог