Свързани новини

09.08.2017 14:59

България излъгала ЕС за Калиакра заради Цветелина, американските ТЕЦ и ЕВН

Видян 6122 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Шестте незаконни ветропарка конкретно посочени в решението на Съда на европейските общности за Калиакра са субсидирани от държавата със стотици милиони лева от създаването си до днес. Тези пари са платени от всички потребители на електроенергия по завишени преференциални цени, което представлява схема за държавна помощ, разкрива сайтът Биволъ. Интересно е да се види собствеността - там са Цветелина Бориславова, притежателите на американските ТЕЦ-ове в Марица Изток и ЕВН, което даде министър Трайчо Трайков в ББ1, а експрезидентът Плевнелиев недискретно се срещна със зам-шефа на австрийците във Виена.


България обаче е излъгала Европейската комисия в нотификация за „Подпомагане на производството на енергия от възобновяеми източници в България“ (виж тук ), че държавна помощ за тези проекти не е предоставяна. Напротив, предоставяна е и то за огромни суми, установи проверка на Биволъ.


Закъсняла и невярна информация за ЕК


Съгласно европейските правила, още при приемането на ЗВАЕИБ от 2007г.  и след това ЗЕВИ през 2011 г., държавата ни е била длъжна да уведоми ЕК с нотификация за мярката за преференциалните цени за зелена енергия. Това е направено чак през 2016 г. Прогнозният общ бюджет на схемата за подпомагане, за която е изпратено уведомление, е 13 227 144 000 лвва (6 772 419 550 EUR). До 2016 г. помощтта просто е била нерегламентирана.


Преференциите са дефинирани в точка 20 от Нотификацията, към която са дадени и преференциалните цени по години за различните съоръжения.


    За различните видове съоръжения в рамките на всяка технологична група българските органи са определили конкретни преференциални цени за изкупуване (напр. различни цени за малките вятърни съоръжения и за големите вятърни съоръжения). За всички видове съоръжения за производство на енергия от възобновяеми източници изчислените LCOE са равни на преференциалната цена за изкупуване. Освен това LCOE надвишават средната пазарна цена.


В точка 86 от Нотификацията от 2016 г. има изричен параграф за ветропарковете, обект на делото срещу България в Съда в Люксембург. В него четем следното:


    По отношение на решението на Съда по дело C-141/14 Комисия/България24 , българските власти заявиха, че никое от вятърните съоръжения, които са част от обхвата на настоящата мярка за помощ, не са предмет на споменато съдебно решение. Поради това Комисията отбелязва че, както заявиха българските власти, на никое от вятърните съоръжения, предмет на упоменатото съдебно решение, няма да бъде предоставена помощ въз основа на настоящата мярка за помощ, за която е изпратено уведомление.


Проектите посочени в решението като незаконосъобразно построени са „АЕС Гeo Eнeрджи“ ,„Калиакра уинд пауър“,„Дисиб“,„Лонгман инвестмънт“ , „ЕВН Енертраг Каварна“ и „Вертикал — Петков и с‑ие“.  


С този текст България казва на ЕК, че нито един от спорните ветропаркове на Калиакра няма дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия, не ползва преференциални цени и де факто продава електроенергията си на частни търговци на свободен пазар по пазарни цени. Само че са факт


Договори за 12 години с НЕК


В открит достъп е налична разсекретената информация  за дългосрочния договор на НЕК с „АЕС Гeo Eнeрджи“, който построи най-големият у нас ветропарк с обща мощност 156 мегавата. Договорът е за 12 години. Перките са пуснати в експлоатация през 2010 г. и договорът предвижда изкупуване на електроенергията от НЕК при цени от 185.95 лв. на мегават за 2250 часа работа годишно или над 65 000 000 лв. годишно.


Договорът на АЕС Гeo Eнeрджи с НЕК за префернциално изкупуване на енергията от ветроенергийния парк на цена 185.95 лв МВтч е сключен през 2010 със срок 12 години.


За 12 години – 780 милиона лв. За 7 години от пускането на централата в експлоатация през 2010 до днес – 455 милиона лв.


Ако НЕК изкупуваше на непреференциална цена от средно 70 лв. за мегават сметката щеше да е 294 милиона лв. за 12 години и 172 милиона до днес.


    Разликата от 283 милиона лева всъщност е държавната помощ за тази централа, която е укрита от ЕК до момента. Само за тази централа!


ЕВН Енертраг Каварна също продава зелената си енергия на НЕК с дългосрочен договор, като преференциална цена при сключването на договора през 2012 г. е била 191 лв. за мегават.


Договорът на EVN Каварна с НЕК за префернциално изкупуване на енергията от ветроенергийния парк на цена 191 лв. МВтч без ДДС е сключен през 2012 със срок 12 години.


Договорите за останалите 4 незаконни проекта не са публични, ето защо могат да се правят само спекулации на базата на декларираните мощности и усреднените цени от таблицата в Нотификацията.


По груби сметки разходите на НЕК за субсидиране на тези незаконни проекти са около 70 млн. лв. годишно. Ако те добутат до края на дългосрочните си договори, сметката за потребителите на ток ще доближи милиард лева.


Очевидно целта на правителството сега е да спаси статуквото на всяка цена и незаконните ветропаркове, които вече са се изплатили, да продължат да получават субсидии от джобовете на данъкоплатците. От хаотичните действия и послания на властта дотук излиза, че плановете са проектите да бъдат спасени за за сметка на местните земеделци и рибари. В това няма нищо учудващо. Достатъчно е да погледнем кои са собствениците на ветропарковете, сред които е и бившата половинка на премиера Борисов – Цветелина Бориславова.


Остава обаче открит въпросът как ще реагира Европейската комисия на лъжата в нотификацията, дали разкритието за непочтеното поведение на държавата ни ще повлияе на решението за евентуална глоба и дали ще се отрази на преговорите за оцеляване на незаконните проекти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате