Свързани новини

08.08.2017 15:55

Добрев: Програмата на управляващите е чиновническа

Видян 1142 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Програмата на управляващите е чиновническа и българите не могат да се намерят в нея”. Това заяви на пресконференция в централата на БСП зам.-председателят на партията Кирил Добрев. Той заяви, че във всички програми на ГЕРБ присъстват като приоритети Струма, Хемус, тунелът под Шипка. Според него разликата с новата е, че липсва само тунелът. „Програмата е без конкретни цифри и показатели, освен – 65 приоритета, 236 цели и 902 мерки. Тези цифри показват липсата на всякакъв фокус. Програмата е писана от чиновници в отделните ведомства, които са подали своите материали, и българските граждани не могат да се намерят в нея. Добре беше поне един от тях да ги обобщи”, заяви той.


В сферата на социалната политика Добрев припомни, че преди изборите всички партии са се обединили, че проблемът е бедността, ниските доходи и демографската криза. „После се каза: „Държавата не създава заетост, икономика и доходи”. Държавата обаче е длъжна да създаде условия за развитие на икономиката, за по-голяма заетост и за по-високи доходи. Вместо това 10 години с едни и същи доходи. Спаднала е безработицата, но след като половин България вече се изнесе”, каза още той. Зам.-председателят на левицата обясни, че демографската криза уж била приоритет и щяла да се бори с: „оценка на стратегии”, „адаптация на системи” и „оптимизиране на дейности". "Все популярни изрази, с които на всички е ясно, че ще я преборим", коментира той. Добрев подчерта, че за 8 години управление на ГЕРБ всяка следващата година раждаемостта в България е намалявала. „Питам Валери Симеонов, който заяви, че всяко 3-то дете в семейството ще бъде на издръжка на държавата, къде отиде този приоритет?", попита той. Зам.-председателят припомни обещанието на управляващите, че ще актуализират всички пенсии, а в крайна сметка са увеличили минималната с 16 лв. „Прокламираната от Борисов дуална система уж ще обучи за 4 години 400 младежи. Всеки ден само за Лондон заминават 400 души. Този ангажимент може и да не се изпълни, защото ще се окаже, че до края на мандата им няма да има 400 младежи, които да бъдат обучени”, заяви той.


Добрев поясни, че сферите образование и наука са по-скоро пропаганда и агитация. „Говорим за обучение по гражданско самосъзнание и родолюбие, а 2016 г. започнахме без учебници по история. Единственото конкретно нещо в тази сфера е двойното увеличение на учителските заплати до края на мандата. Кой мандат обаче? Цветанов каза, че ще има и Борисов-4”, попита Добрев. По думите му в секторите отбрана и национална сигурност тези 100 дни са загубени. Според него всички проекти, които са получили картбланш и в правителство, и в парламент, са замразени. По думите му има сериозна липса на войници и ако българската армия трябва да бъде 30 000 човека, то в нея не достигнат 8 000 и тя не в състояние да изпълнява функциите си. Като будещо най-голямо недоумение в управленската програма твърдение, Добрев посочи: „Преодоляване на недокомплекта при запазване на определената численост на българските въоръжени сили и създаване на условия за висока мобилизация и професионален подход”. Според него това означава, че ще компенсираме липсата на войници, като запазим същия брой. „Имаме съмнения, че всичко в сферата на националната сигурност и охраната на границата е писано от експерта Анелия Велева. За каква реформа в МВР говорим, когато преди 1 месец обещаха да им платят дрехите? Проверете дали това се е случило. Полицейското присъствие във всяко населено място, обещавано преди изборите, е заменено с „увеличаване на присъствието на униформени полицаи и полицейския състав в малките и средните населени места, чрез назначаване на 1 000 души. Недокомплекта в МВР е 6 000”, заключи Кирил Добрев.


Калоян Паргов: ГЕРБ и ОП са събрали различни идеи, лансирани в отделни програми


„ГЕРБ и ОП са събрали различни идеи, лансирани в отделни програми”, заяви лидерът на БСП-София Калоян Паргов. Според него икономиката е нещото, което интересува всички и от това зависят плановете на хората за следващите години. „Управляващите са посочили два основни проблема – административна тежест и капиталов пазар. Административната тежест в последните 10 години може да бъде оценена по способността и желанието на бизнеса да инвестира в България или да бяга със своите капитали извън страната и преките чуждестранни инвестиции, които са спаднали драстично от 2007г. насам. Капиталовият пазар е част от програмата на БСП. Преди обаче да има такъв пазар, трябва да имаме действаща икономика”, обясни той. По думите му програмата на ГЕРБ и ОП е сбирщина от различни идеи, лансирани в различни програми.


По отношение на Българското председателство на Съвета на ЕС Паргов заяви, че са записани 3 приоритета – консенсус, конкурентоспособност и кохезионна политика. „Консенсус за какво обаче? За кохезионната политика - всички се интересуват дали, какво и на какъв признак ще получи страната ни. Въпросът е и за какво искаме тези пари и те каква добавена стойност ще имат и към икономиката като цяло. С беднот иасфалти трудно се постига устойчив икономически растеж. Председателството е възможност, която ние трябва да си дадем сметка, че трябва даоползотворим”, каза още той.


Паргов заяви, че в графата външна политика говорим за Шенген и Еврозона. „Те се преписват от програма на програма и са част от провала на ГЕРБ. Тази тема беше част и от първия мандат на Борисов”, коментира той.


Калоян Паргов заяви, че приоритетите на БСП са ясни и са записани в програмата на партията. „Това е единствената алтернатива за България. Алтернативният бюджет, който ще изготвим, се базира на – образование, доходи и сигурност. По тези теми ще търсим и консенсус”, заключи Калоян Паргов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще