Свързани новини

04.08.2017 15:25

Бунт срещу забраната за строителство на Калиакра

Видян 1651 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стотици излязоха на протест в Каварна заради заповед на министъра на околната среда от края на миналия месец, която забранява строителството и земеделието в защитената територия "Калиакра", съобщи бТВ. Днес трябва да се проведе обществено обсъждане на плана за управление на защитената зона.

Хората се събраха от рано сутринта пред сградата на общината в Каварна, за да не допуснат експертите на общественото обсъждане. Местните жители се страхуват, че ще бъдат съсипани земеделието, туризмът и рибарството.

"Имам само 20 декара от родителите ми. Как да разреша да ми бъде отнето единственото, което имам от тях", попита Снежана Георгиева от с. Българево.

Зърнопроизводителят Тодор Шишков обработва 2700 декара в селото. "Забраняват да се занимаваме със земеделие, да си обработваме земите, да сеем култури като пшеница, слънчоглед, царевица и други. И по тоя начин, доколкото разбирам аз, обричат нашия бизнес на фалит и никой няма да ни компенсира”, подчерта той.



Според природозащитници хората са подведени и не само че няма да им бъде отнет поминъкът, а идеята е той да бъде запазен, а не земеделските земи да се превръщат във ветроенергийни полета и да се застрояват с хотели.

Протестиращите настояват премиерът да отмени заповедта на министъра на околната среда и водите.

На извънредна пресконференция от Министерството на околната среда и водите отговориха на обвиненията. Екоминистърът Нено Димов обясни, че до тази заповед при всички случаи е трябвало да се стигне заради заплахата от санкции и наказателна процедура от ЕК.

Изборът е бил сведен до това дали тези забрани да се наложат след санкция за милиони и съд от Еврокомисията, както и ежедневни глоби по над 20 000 евро на ден, или да се приложи заповедта.

Тези заповеди не важат за сгради, които към момента на издаването на заповедта имат валидни разрешителни за строеж. В тези територии ще може да се осъществява и паша.

С влизането в сила на тази заповед ще се избегне и евентуална санкция от ЕС, която би наложила събарянето на вече съществуващи постройки, обясниха още от МОСВ.

От там увериха, че макар да има затруднения за земеделието в района, производителите, чиито интереси са накърнени и на практика няма да могат да ползват земите си, ще могат да кандидатстват за различни компенсации по поне три мерки и програми. За какви суми обаче става въпрос и какъв точно ще е редът и от кои дати, тепърва ще стане ясно.


Снимка: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне