Свързани новини

02.08.2017 12:32

Турция: Станахме „жертвен агнец“ за провала на САЩ в Сирия

Видян 1223 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Говорителят на президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган, Ибрахим Калън, отправи критики към изказванията на Брет МакГърк, който е представител на САЩ за коалицията срещу Ислямска държава, в които той свърза Турция с терористични групировки в Северозападна Сирия, предаде Hurryiet.


“Когато се провалиш в Сирия, търсиш жертвен агнец“, заяви Калън в телевизионно интервю.


„Когато ситуацията в Сирия се развива лошо, Турция излиза на преден план“, припомни говорителят, имайки предвид множеството публикации в Западните медии, които обвиняват Турция, че е способствала придвижването на чуждестранни бойци през територията си, че е купувала петрол от Ислямска държава и че се е занимавала с лечение на терористи на своя територия.


„Не могат да докажат нито едно от обвиненията“, каза Калън.


Освен това той подчерта важността на споделянето на разузнавателни данни относно движението на терористи, отбелязвайки, че има придвижване на такива от много страни, включително Европейския съюз, Русия, Саудитска Арабия и Тунис. Във времената, когато Анкара е имала добро взаимодействие с останалите страни е било възможно да бъде спрян потока от джихадисти, преминаващ през границата.


По време на свое изказване на конференция на Института за близкоизточна политика във Вашингтон МакГърк е казал, че град Идлиб се е превърнал в „зона на сигурност за терористите от „Ал Кайда“ на турската граница.“


Калън отхвърля тези обвинения казвайки, че „терористичната структура в Идлиб не може да бъде свързвана с Турция.“


„Защо? Защото ние не контролираме Идлиб. Там има американци и части на YPG. Има американци и войски на сирийския режим“, добави говорителят на Ердоган.


Калън поясни, че преди няколко години е имало бежански коридор, който е бил отворен заради войната и турските институции, като Турския червен полумесец, неправителствени организации и Агенцията на Министър председателя за помощ за катастрофи са били замесени в усилията да бъде доставена хуманитарна помощ за Идлиб.


„След евакуацията на Алепо имаше бум на населението в Идлиб“, каза говорителят, отбелязвайки също, че около 1,5-2 милиона души в момента живеят в района и някои от сирийските граждани пътуват до Турция от време на време, но те са обект на усилен контрол.


Калън описа изказванията на МакГърк като „злонамерен“ опит да бъде представена Анкара като отговорник за инцидент, който, според него, няма нищо общо с Турция.


На 30 юли говорителят на турското Министерство на външните работи Хюсеин Мюфтюоглу също разкритикува „провокативното“ изказване на МакГърк.


„Нашата реакция на заявлението на Брет МакГърк, в което той свърза Турция с присъствието на терористически организации в Идлиб, беше донесена до вниманието му. Ние протестирахме срещу неговите изказвания, които могат да бъдат характеризирани като провокативни“, заяви още Мюфтюоглу.


Източник: Фокус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак