Свързани новини

01.08.2017 14:50

Подписахме исторически договор с Македония

Видян 3399 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Исторически документ за добросъседство между България и Македония подписаха премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев в Македония.



"Договорът е едно поръчение към ЕС и НАТО, че страните от региона имат политически ръководства, които строят мостове", каза македонският премиер след поспиването, предаде Фокус.  По думите му където има политическо желание и идея за прогрес въпросите се решават.

"Историята оставихме като основа за бъдещето и открихме път за стабилност и развитие на двете държави и за Балканския район. Затворихме въпроси, с които недвусмислено направихме пътя за сътрудничество между нашите страни“, коментира още Заев.

От своя страна, премиерът Борисов заяви, че след 10 години резултатите от Договора за добросъседство ще бъдат видими за двете държави.


„Можеше ли да не подпишем такъв договор – можеше. Години наред не е подписан. Затова искам да поздравя на премиера Заев, външните министри и екипите ни работиха няколко месеца изключително активно, за да имаме подписания днес договор с толкова хубавото име - „за добросъседство“, посочи Борисов.


Премиерът и българската правителствена делегация бяха посрещнати днес в Скопие с всички почести на платото пред сградата на правителството. Подписването на договора бе уточнено  в София на 20 юни, а миналата седмица беше одобрен от правителствата. В Скопие, което е окупирано от полиция заради възможни хулигански прояви, Борисов пристигна с четирима министри - Красимир Каракачанов, Екатерина Захариева, Теменужка Петова и Ивайло Московски. 


В документа се казва, че двете страни нямат и няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга. България и Македония се задължават и да предприемат ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда и да обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие или омраза.

 По време на посещението на българската делегация в Скопие ще бъдат подписани и меморандуми за сътрудничество в областта на природния газ и транспорта. Предвижда се до 2027 г. да бъде изградена жп-линия между двете държави. Навръх Илинден, когато се навършват 114 г. от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев ще положат заедно венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас”.


 


  Централният комитет на ВМРО-ДПМНЕ, която има 51 депутати, съобщи, че няма да подкрепи договора, заради формулировката на т.нар. "македонски език". Друга причина е искането на България да се промени съдържанието на учебниците по история в Македония и настояването да се подпише, че двете страни имат съвместна история. С този договор Македония би се отказала от претенциите си, че в България съществува "македонско национално малцинство".


 


  Пълен текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева