Свързани новини

28.07.2017 15:16

Турските власти освободиха едната българка

Видян 1363 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Една от двете задържани в Турция български гражданки е била освободена. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода. В ареста засега остава дъщеря й, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).  Срещу британския гражданин Джо Робинсън вече е повдигнато обвинение за участие в терористична група.
Очаква се да бъде съден и за терористична пропаганда.

Същевременно в Генералното консулство в Истанбул бе получен факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, че не е намерил основания за задържане на българските граждани В. П. Р.–А. и М. Я. А. Осигурена е защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти.

В Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски.

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева следят лично и непосредствено развитието на въпроса.


Вчера стана ясно, че две българки – майка и дъщеря, и един британец са арестувани в курорта Дидим по подозрение, че са членове на въоръженото крило на сирийската Партия на демократичния съюз, смятана за терористична в Турция.

Вчера стана ясно, че на двете не са повдигнати обвинения, а максималният срок за задържане е седем дни, сред което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.


 Задържанаа по-млада българка в Турция е от кюртски произход. Любовна история я свързва с британеца.


 Преди ареста в Турция, с двете задържани българки се е срещала журналистката Николета Атанасова на БНР. Тя е работила над журналистически разказ за любовната история на дъщерята и британеца.

Мира е българка с кюрдски произход, по баща. Джо е британски войник, участвал в хуманитарни мисии на страната на кюрдите в Сирия. Запознават се във Фейсбук миналата година, по време на неговия престой в Сирия.

Тогава тя живее в Холандия, където учи международно право. Свързва ги нейната група във Фейсбук, която помага на доброволци в Сирия.

Джо е британски войник, участвал е в мисии Афганистан и учения в Африка с Британската армия. По-късно заминава за Сирия като доброволец, където остава 6 месеца. Там получава оръжие, сам си набавя останалата екипировка. След завръщането си у дома във Великобритания е арестуван от властите, за да бъде уточнено на чия страна се е участвал в конфликта.

Властите във Великобритания не откриват нищо, в което да го уличат. Той продължава живота си там като работи в завод.

Мира и Джо се влюбват. Въпреки че тя живее в Англия не прекъсва връзката с роднините си в България. Това лято двамата идват тук и решават да заминат на почивка в Турция. Идеята на Мира е била да запознае Джо с роднините си там.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Данте Алегиери - Ад

Ново издание на Ад в превод на Кирил Кадийски

След поредицата български преводи на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови