Свързани новини

28.07.2017 10:53

Камен Плочев: Подводните камъни не са в НЗОК, те са в системата

Видян 1680 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
 Подводните камъни не са в НЗОК, те са в системата. Това каза пред журналисти в парламента новоизбраният управител на НЗОК проф. д-р Камен Плочев, предаде Фокус.


205 депутати гласуваха „за“ избирането му, а 1 се въздържа. Проф. Плочев беше единственият кандидат за поста. Кандидатурата му беше предложена от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.


 „Тия подводни камъни са заложени първо в това, че това, което за мен е най-ценно – здравето, е превърнато в търговия. Аз съм от другата страна на бариерата и се стремя да дам здраве. Тук трябва да обърнем малко философията. И вторият подводен камък – това е недостатъчното пари. Но това важи за цялата държава и аз не мога да бъда егоист и да казвам: „Дайте на мен, не давайте за образование или енергетика“. Колкото има, с толкова ще се справим – това е задачата ни“, коментира още новият шеф на Здравата каса.

 Камен Плочев беше изслушан на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване на 26 юли. От 2017 година заема длъжността Началник катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА-София. От доклада на здравната комисия става ясно, че като основен приоритет в управлението на обществения фонд проф. Плочев посочва ефективното и прозрачно управление на средствата от здравноосигурителни вноски и гарантиране на качеството на медицинската дейност.

Народният представител от БСП Славчо Велков заяви, че проф. Камен Плочев е изтъкнат наш учен и честен човек, с огромна практика. „В 18-годишната практика на НЗОК няма управител, който да е изкарал повече от 2 години“, посочи той. „Призовавам да подкрепим кандидатурата. Точно в този момент НЗОК се нуждае от национален консенсус, да се надяваме, че проф. Плочев ще върши работата си в интерес на здравето“, каза още народният представител.

Депутатът Георги Йорданов от БСП посочи, че на проф. Плочев трябва да се гласува доверие, за да може той да се подготви и да представи предложение за бюджет, което да регулира взаимоотношенията в здравеопазването.

„Проф. Плочев поема върху своя здрав войнишки гръб тежката отговорност за състоянието на НЗОК. Винаги, когато е необходимо, ще му съдействаме“, коментира народният представител от ГЕРБ Христо Грудев.

Нигяр Джафер от ДПС обясни, че всеки избор на управител на НЗОК е натоварен с много очаквания и надежди. „Всеки избор поставя много въпроси и прераства в дебат затова как се управлява касата и как се разпределят средствата“, коментира тя.

„Ще настояваме за ефикасно харчене на парите на здравноосигурените лица, за прозрачност и предвидимост. Не може да се работи в среда, в която не се знае колко са парите в болниците и какви са възможностите“, заяви Нигяр Джафер.

„Независимо от това, че сме в опозиция, сме убедени, че решението на тежките проблеми в здравеопазването минава през търсене на консенсус. През това да се обединим за общи решения в този сектор“, коментира Хасан Адемов от ДПС.

„Проф. Плочев поема тежка отговорност на една недофинансирана система. При 7 млн. население бюджетът на Касата е около 3,4 млн. лева. Това означава, че Касата разполага с 500 лева за един български гражданин“, обясни Калин Поповски от „Обединени патриоти“

   
 В края на юни изненадващо кадърът на ГЕРБ, шефът на НЗОК Глинка Комитов подаде оставка от заемания от него пост.

Припомняме, 19 минути писа, че Комитов оглави касата през март 2015 г. Вестникът ни съобщи: „Крадец и изнасилвач управлява нашите 3,5 млрд.лв. в Здравната каса. Назначеният от ГЕРБ директор на НЗОК Глинка Комитов има две наказателни присъди. На 20 юли 1977 г. в Плевен осъждат тогавашния студент по медицина на 1 година затвор с 3 години изпитателен срок. Членът, по който е наказан е за изнасилване.  През 1983 г. той е осъден и за кражба. Уикенд разкрива, че става въпрос за облаги не откъде да е, а от сиропиталище – дом Майка и дете”.

   От БСП поискаха изслушване на Глинка Комитов в парламента за мотивите за оставката му. Той не е дошъл лично да връчи оставката си и има подозрения, че е заставен да направи това. В пленарна зала прекратяването на пълномощията на управителя на НЗОК се трансформира в дебат за състоянието на здравеопазването в страната, а акцентът падна върху твърденията за натрупаните задължения в някои лечебни заведения, както и лимитите на болниците.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще