Свързани новини

28.07.2017 09:57

Сенатът на САЩ одобри санкциите срещу Русия, Иран и КНДР

Видян 1556 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сенатът на САЩ одобри законопроекта, който предвижда засилване на едностранните американски санкции срещу Русия, Иран и КНДР, предаде БТА. Текстът бе одобрен с 98 срещу 2 гласа.

В последните дни Белият дом даде знак, че Доналд Тръмп ще го подпише въпреки опасенията, че чрез него ще му бъдат вързани ръцете.

Законопроектът ще направи за държавния глава на САЩ по-трудно да премахва санкции срещу Русия. Именно това целяха конгресмените, свързвайки новите санкции против Москва с наказателните мерки срещу Иран и Северна Корея.

Санкциите срещу Русия са наказание за предполагаемата й намеса в президентската кампания в САЩ през 2016 г. и за военна агресия.

Камарата на представителите одобри текста във вторник. Законопроектът предизвика безпокойство в ЕС, тъй като може да доведе до глоби за компании, помагащи на Русия да строи газопроводи, като например проекта на стойност 9,5 милиарда евро "Северен поток-2".

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че би било много жалко, ако САЩ приемат законопроекта за новите антируски санкции, заяви президентът Путин на среща с финландския си колега Саули Нийнистьо.

Путин подчерта, че разследването от страна на Вашингтон на евентуална руска намеса в американските избори говори за нарастване на антируската истерия и вътрешнополитическите борби в Съединените щати.

Той изрази съжаление, че руско-американските отношения стават жертва на вътрешни за Америка проблеми.

Същевременно Путин отбеляза, че Русия има в Съединените щати много здравомислещи приятели.

Той заяви, че Москва засега няма окончателен отговор на антируските санкции на САЩ, но подчерта, че в даден момент Русия ще отговори на ограничителните мерки.

"Както знаете, ние се държим много сдържано, търпеливо, но в някакъв момент ще се наложи да отговорим. Не е възможно безкрайно да се търпи такова грубо отношение към нашата страна", допълни Путин.

Той подчерта също така, че от гледна точка на международното право тези санкции са "абсолютно незаконни. Нарушават принципа на международна търговия и правилата на Световната търговска организация".

Руският президент отказа да оценява избирането и работата на американския си колега, подчертавайки, че това не е работа на Русия, а на американския народ.

След като законопроектът мина успешно през Сената той ще бъде пратен за подпис в Белия дом. В случай че Тръмп наложи вето, се очаква в Конгреса да се събере достатъчна двупартийна подкрепа за отхвърляне на ветото.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху