Свързани новини

27.07.2017 13:17

С единодушие НС прие декларация по договора с Македония

Видян 1500 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Българският парламент показа, че би подкрепил подготвеното като текст в Договора за добросъседство с Македония с ратификация. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като Народното събрание прие декларация по Договора за добросъседство с Македония, предаде Фокус. „За“ декларацията гласуваха 206 народни представители, „против“ - 0 „въздържали се“ -0 , с което той бе приет единодушно.

   Премиерът Бойко Борисов благодари на Народното събрание за подкрепата.

 „Това е едно голямо рамо и подкрепа за правителството. Дали е декларация, дали е мандат - това няма да спорим“, каза Борисов.

   Премиерът пристигна в парламента по искане на БСП във връзка с обсъждането на Договора за добросъседство с Македония.  Нинова дори заплаши да оттегли подписа си от общата декларация за подкрепа, ако Бойко Борисов не дойде в парламента за приемането й.

Борисов очаквал гласуването на декларациите да е утре, но когато разбрал, че е днес - дошъл.



 С приемането на декларацията показахме, че по национални приоритети можем да се обединяваме, заяви външният министър Екатерина Захариева.

 
"Надявам се техният парламент да е гледал какво се случи днес в нашия, защото шансът, който дава този договор, е голям, голям е преди всичко за гражданите на Македония и отваря пътя за европейското им развитие", коментира още Захариева.


 В декларацията се оценяват положително усилията на България и Македония да финализират преговорите по договора за добросъседство. Чрез нея парламентът изразява очакването си подписването да бъде осъществено в съответствие с предварителните договорености между двете страни, както и готовност да стартира ратификационни процедури в най-кратък срок. Народното събрание предлага Министерският съвет да внесе в Народното събрание ежегоден доклад за изпълнението на Договора, след неговото подписване, ратификация и влизането му в сила. В мотивите на декларацията се посочва, че България е била първата държава, която е признала независимостта на Република Македония на 15 януари 1992 г., както и че Република Македония заема специфично място в политиката на Република България в контекста на Югоизточна Европа, предвид икономическите и културните връзки, контактите между гражданите на двете страни и общата граница. Съгласно мотивите сключването на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество е сред външнополитическите приоритети на българската държава. Отчита се, че от 2008 г. досега всички български правителства са демонстрирали приемственост и последователност по преговорите. Според Парламента декларацията препотвърждава и подкрепя приемствеността и последователността във водената политика спрямо Република Македония.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!