Свързани новини

27.07.2017 11:37

Предложение: 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента

Видян 1436 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

1000 лева глоба и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента по магистралата. Това прие на първо четене транспортната комисия в Народното събрание. По предложение на БСП депутатите от комисията приеха наказанието за движение в аварийната лента да се приравни с наказанието за шофиране в насрещното платно, съобщи Dariknews.bg.


"По сегашния закон няма изрично упомената подобна глоба. Подкрепяме така предложените текстове, защото в момента нямаме изрична санкция за нарушител, който се движи в лентата за принудително спиране или спира, без да има основание. В момента има един общ текст за неправилно движение по пътното платно, за което глобата е 20 лева или ако е с опасност, е от 20 до 100 лева", коментира началникът на КАТ Бойко Рановски.


Според него шофирането в лентата за принудително спиране е нарушение, равносилно на карането в насрещното платно, тъй като заради движение в аварийната лента са се случвали много тежки произшествия.


С други промени транспортната комисия прие неправилно паркиралите автомобили, на които са поставени скоби, да бъдат принудително вдигани с „паяк” след 19.00 ч., когато изтича времето за зона. Комисията обаче не прие предложението, в случай че гражданите нямат 30 лева, за да платят за махането на скобата, да имат възможност да получат фиш от КАТ и да си приберат веднага колата, вместо впоследствие да си я прибират от наказателния паркинг.


Комисията постави образователен ценз при шофьорските книжки. Така книжка вече няма да може да си извади никой, който няма завършен поне 10 клас или първи гимназиален курс. Друга промяна пък предвижда пробите за наркотици да не се обвързват с времето на приема им.


Така дори и шофьорът да е приемал наркотици преди 40 дни, отново ще подлежи на глоба, ако се намерят следи от тях в кръвта му. Също така, водачът вече ще може да избере да му бъде направена проба от слюнка с т. нар. доказателствен анализатор, ако не желае да му се взима кръвна проба. Очаква се промените да влязат в пленарната зала през септември.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния