Свързани новини

25.07.2017 17:08

Брюксел не вижда нужда от закон срещу двойния стандарт при храните

Видян 1639 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия не вижда нужда на този етап да се създава допълнително законодателство, чрез което да се бори практиката с двоен стандарт при храните, за каквото настояваха България и други държави от Централна и Източна Европа. Това е станало известно на последното заседание на съвета на европейските министри по земеделие, което се проведе през миналата седмица, съобщава в днешния си брой "Дневник".


Същевременно независимо от този резултат България предстои да стартира ново проучване за качеството на около 30 продукта като ще се сравняват продаваните на местния пазар и техни еквиваленти в Италия, Франция и Швейцария.


 


Според информацията на последното заседание през миналата седмица в Брюксел Чехия и Словакия отново са повдигнали въпроса с двойния стандарт на храните, предлагани на източните и на западните пазари. За целта те са представили нови изследвания, както и резултати от среща по темата на държавите от Централна и Източна Европа, която се е провела в Братислава.


 


В доклада след срещата на европейските министри се посочва, че комисията е "обобщила оценката на делегациите за сериозността на проблема и е повторила своя ангажимент за борба срещу нелоялните търговски практики". Въпреки това обаче ЕК е съобщила, че на този етап няма нужда от допълнително законодателство по темата, каквото е настояването на централно- и източноевропейски държави, става ясно от доклада.


Предложението на комисията е да бъдат ангажирани по-активно в казуса органите за защита на потребителите и да се подобри синергията по темата с форума на високо равнище за по-добро функциониране на веригата за доставка на храни.


Междувременно от земеделското министерство са съобщили пред "Капитал Daily", че предстои да стартират нови проверки на качеството на храните на 30 продукта, които се предлагат на българския пазар. Те ще бъдат сравнявани с техни еквиваленти, предлагани в търговската мрежа в Италия, Швейцария и Франция. Сравнението ще бъде единствено на база посоченото на етикета съдържание и цените, а резултатите ще бъдат представени пред ЕК.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец