Свързани новини

24.07.2017 13:43

Бизнесът: Борисов да върне добавката за стаж в заплатите на чиновниците

Видян 1593 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българските работодатели отправиха не без ирония две предложения към премиера Бойко Борисов - да върне добавката за стаж и професионален опит в заплатите на държавните служители и да въведе административно нарастване на инвестициите и на брутния вътрешен продукт, съобщи Дарик.


Заявката на бизнеса дойде, след като миналата седмица стана ясно, че правителството няма да се съобрази с искането на работодателските организации за премахване на добавката за прослужено време от заплатите на работещите по трудов договор.


Четири дни след срещата на синдикатите с премиера Борис във връзка с дискусията за отпадане на допълнителното възнаграждение за стаж и опит четирите работодателски организации припомниха аргументите си в полза на това и  обвиниха двата национални синдиката в лъжа. От бизнеса потвърдиха идеята си добавката за прослужено време да влезе в основната заплата на работещите по трудов договор и оттам нататък заплатата им да расте на пазарен принцип.


Тъй като правителството е съгласно с искането на синдикатите за запазване на това административно нарастване на заплатите работодателите предлагат на премиера да върне тази добавка за заплатите на държавните служители, за да няма дискриминация, както и да се въведе административно увеличаване на инвестициите и на БВП.


 


От бизнеса смятат, че сегашния Кодекс на труда е остарял и работодателите у нас се затрудняват в това да поддържат персонал, който по цял ден да начислява добавки и класове, както и да обработва големия обем документация за назначаване или освобождаване на работници.


Колкото до ролята на синдикатите у нас, Васил Велев от Асоциацията на работодателите я илюстрира с приказката за "Трите прасенца", които си живели в кочината, докато синдикатите решили, че всяко от прасенцата ще получава по равно от фонд "Работна заплата" - по 1000 лева месечно. Тогава работливото прасенце решило да напусне България и заминало за чужбина.


Снимка: Thinkstock/Guliver



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни