Свързани новини

20.07.2017 09:28

Захариева: Няма да преговаряме за договора за добросъседство

Видян 1157 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Текстът на договора за добросъседство с Македония е финализиран и нашата страна няма намерение да води нови преговори. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” вицепремиерът Екатерина Захариева. По думите й споразумението стъпва върху декларацията от 1999 г. и представяните днес като спорни моменти са изяснени още преди 18 г.

Разликата е, че вече има механизъм за наблюдение на разпоредбите и ще има експертна комисия от историци и общественици от двете страни, които ще работят за подобряване на учебните програми на база на легитимни исторически източници.

„Когато представих договора в Народното събрание преди финалния кръг преговори чух абсурдни неща от един от народните представители – били сме родоотстъпници и те (македонците) никога нямало да подпишат този договор”, коментира външният ни министър.


 
По думите й договорът ще бъде подписан на македонски (според Конституцията на Република Македония) и на български (според Конституцията на Република България), каквато клауза е имало и през 1999 г. „Договорите не признават нито езици, нито народи”, подчерта Захариева.

Има клауза за общата история. Чий цар е Самуил? „Ясно е цар Самуил чий цар е, нека имаме повече самочувствие”, отговори тя.

По повод исканията на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да бъде признато съществуване на македонско малцинство в България, Екатерина Захариева подчерта: „Не водим преговори с партии, водим преговори с правителство. (…) Това е офертата, това е договорът”.

По думите й „България няма бърза работа” по отношение на споразумението, но в Скопие трябва да решат дали „да продължат да бъдат изолирани 11 г. от съседите си, от света, правейки се на много велики, или искат да имат европейско развитие”.


България официално не е била информирана за 77-те наши сънародници, на които е забранено да влизат в Турция заради подозрения в тероризъм, заяви Екатерина Захариева. По линия на МВР са поискани подробности от южната ни съседка, като до момента такива не са дадени.

Вицепремиерът коментира, че силовото ведомство вероятно знае за посочените от турска страна 21 депортирани след опит за навлизане в зони на конфликт, но МВнР не е било уведомено.

ъншният министър отбеляза, че България следи с тревога част от процесите, които се случват след опита за преврат в Турция. „Определено сме притеснени от масовите арести и задържането без повдигнати обвинения”, заяви тя.

МВнР на този етап няма намерение да отзовава бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев от консулския пост в Солун, стана ясно от думите на Екатерина Захариева. Срещу него се надигнаха нашите сънародници в Гърция, но, според нея, нямало сериозни възражения към работата му.

„От години не са поддържани нещата добре. От консулските служби, в Гърция са най-малко оплакванията, но има какво да се желае”, отбеляза вицепремиерът.

По думите й ще се работи за по-бързо изпращане на титулярен посланик в Гърция и за разширяване на консулските служби, но бъдещето е в електронните услуги.
Снимка:бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни