Свързани новини

17.07.2017 13:53

Конкурсът за шеф на БНТ - нелегитимен

Видян 2034 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    След като 19' писа за нелегитимността на конкурса за нов директор на БНТ и ексшефът на СЕМ Георги Лозанов алармира за това.


 Лозанов, който организира и провежда конкурса, заяви пред Медиапул, че медийният регулатор не си е свършил работата и не е изпълнил критериите на Закона за радиото и телевизията. Според нормативния акт конкурсът за нов шеф на БНТ трябва да бъде обявен от СЕМ преди изтичането на мандата на стария шеф на телевизията.


Мандатът на настоящия директор Вяра Анкова изтече преди почти година - на 1 август 2016-та. За нея това бе втори тригодишен мандат и по закон тя няма право на следващ. В началото на юни 2016 г., обаче парламентът промени ЗРТ, така че генералните директори на обществените медии да могат да останат на поста си до избора на техни заместници. Това по никакъв начин не можеше да бъде основание да не се обяви конкурс, но СЕМ, който по това време бе в обновен състав с новите попълнения от квотата на парламента, реши да го отложи, позовавайки се на новата законова разпоредба.


Тази разпоредба обаче, както гласи законовият текст, може да се приложи само в случай, че бъде обявен конкурс, но не бъде избран шеф на телевизията.


През август 2016-та СЕМ не направи това с аргумента, че  "сезонът не е подходящ за конкурс". Тогавашната шефка Мария Стоянова каза, че новите членове на регулатора искат да променят процедурата по избор и да внесат "европейски регламенти в нея", включително обществено обсъждане на кандидатури и концепции.  


Последно в края на ноември 2016 г. всичките петима членове на СЕМ гласуваха "въздържал се" за обявяването на процедурата за избор на генерален директор на БНТ.


Процедурата предвиждаше конкурсът да започне от 1 декември, а самият избор да се състои на 1 януари тази година. Към онзи момент президентските избори бяха приключили с победа на издигнатия от БСП румен Радев, а правителството на Борисов подаде оставка и страната пое към предсрочни парламентарни избори.


В тази ситуация членовете на СЕМ отново отложиха конкурса за шеф на БНТ с мотива, че темата е обект на политически спекулации и манипулации и го оставиха за "по-стабилен обществен момент".


В крайна сметка регулаторът стартира процедурата едва през пролетта на 2017 г.


"В момента регулаторът е в ситуация на неизпълнение на Закона за радио и телевизия. Или по точно, опитва се да изпълни закона, след като е отказал да го направи", каза Лозанов. "За да бъде легитимен този конкурс СЕМ трябваше още лятото на 2016 година, преди изтичане на мандата на Вяра Анкова, да обяви конкурс за БНТ. И едва тогава - ако не събере мнозинство нечия номинация, тя да изпълнява длъжността докато завърши процедурата", каза той.


По думите му в настоящата ситуация, който и да бъде избран за шеф на националната телевизия, всеки друг може да оспори избора му, защото формално е нарушена законовата процедура.


"Ситуацията е тупик, защото всеки конкурс, проведен в момента ще бъде нарушение", смята Лозанов. По думите му са необходими козметични законови поправки, за да може процедурата да бъде легитимна.


Ако пък сега не бъде избран директор, следващият избор също ще бъде легитимен, тъй като ще сем в хипотеза на ЗРТ, която СЕМ ползва неправомерно, няма да има азбран директори Анкова ще продължи да изпълнява функциите си.


Потърсени за коментар депутатите се дистанцираха от темата.


Днес е крайният срок, в който желаещите да оглавят БНТ могат да подадат документи в СЕМ.


До момента това са направили водещият на Панорама Иван Гарелов, бившият шеф на БНР Валери Тодоров, бившият финансов директор на националната телевизия Тома Иванов и спортният журналист Сашо Йовков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни