Свързани новини

17.07.2017 10:42

Шофьорите сами ще плащат за кръвна проба

Видян 1154 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кръвните изследвания в болница вече ще се плащат от пияните шофьори. Това предвиждат нови промени в Закона за движение по пътищата, публикувани от МВР за обществено обсъждане. Ако откажат да платят, КАТ няма да им връща книжката, пише в. "Сега".

Според друга промяна, ако при проверка се установи, че шофьорът има повече от 1.2 промила алкохол в кръвта си, полицаите ще ходят с него в болницата за изследване. Според Наказателния кодекс при такива стойности водачът подлежи на наказателна отговорност и трябва да бъде разследван от прокуратурата.

Шофьорите ще си плащат за изследването в определени случаи, става ясно от законовите промени - когато дрегерът отчете алкохол над 0.5 промила или пък тестът наркотици, или ако шофьорът откаже да бъде проверен с дрегер. В останалите случаи разходите се поемат от бюджета на институцията, назначила изследването.

Подобни изследвания се правят само в определени болници, а резултатите се връщат в МВР. В София това са Окръжна болница и ВМА. В момента едно кръвно изследване в Окръжна струва 55 лв. Цената на теста за наркотиците, който се прави само във ВМА, е между 100 и 300 лв. в зависимост от това какъв наркотик се търси. Насоката на изследването би трябвало да се даде още при полевия тест от МВР. В ценоразписа на ВМА е отбелязано, че изследването за кокаин е 60 лв., а това за амфетамини - 70 лв.


 Новата порция промени в Закона за движение по пътищата е поредната, с която се прави опит да се затегне контролът по пътищата. Те обаче едва ли ще влязат за гласуване в парламента преди септември. Още в началото на годината влязоха в сила промените, според които КАТ може да сваля регистрационните номера на колата още на пътя. Т. нар. дерегистрация обаче се прилага само спрямо собствениците на автомобили. Въпреки това седмично има над 100 такива санкции.

снимка: DarikNews.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.