Свързани новини

15.07.2017 09:07

ЕК стартира четири процедури срещу България

Видян 484 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Европейският съюз (ЕС) стартира четири процедури срещу България заради невъведени европейски нормативни актове в националното законодателство на страната.Страната ни не е транспонирала навреме правилата за обмена на данъчна информация в рамките на ЕС, директивата за исковете за обезщетение при нарушения на антитръстовите правила и директивата за морското пространствено планиране. Страната ни освен това не се справя и с пречистването на отпадъчните води, съобщава Европейската комисия (ЕК).


 


Мотивирани становища като част от същите процедури са изпратени още на Кипър, Чехия, Гърция, Латвия, Малта, Португалия, Хърватия, Финландия, Унгария и Полша.


 

Какво иска ЕК от БългарияБългария, както и Кипър, Чехия, Гърция, Латвия, Малта и Португалия, трябва да приложат директивата за исковете за обезщетение при нарушения на антитръстовото законодателство.С тази директива се помага на гражданите и предприятията да искат обезщетение за вреди, когато са жертва на нарушения на антитръстовите правила на ЕС, като например картели или злоупотреби с господстващо положение на пазара. Наред с другото, с нея се дават на пострадалите по-лесен достъп до доказателствата, от които се нуждаят, за да докажат понесена щета, и повече време, за да представят своите искания.


 


Държавите от ЕС трябваше да приложат директивата до 27 декември 2016 г.


 


Комисията е изпратила мотивирано становище на страните, които не са уведомили за своите национални мерки за транспонирането й. Държавите имат два месеца да дадат отговор, в противен случай могат да бъдат дадени на съд.


 


България, както и Хърватия, Кипър, Финландия и Гърция, трябва да въведат в националните си законодателства Директивата за морското пространствено планиране. Крайният срок за въвеждането й в националните законодателства е изтекъл на 18 септември 2016 г.


 


България, заедно с Кипър и Португалия, трябва да въведат и новите правила за прозрачност за обмена на данъчни становища. Крайният срок за това изтече в края на 2016 г.


 


Междувременно Чехия, Гърция, Унгария и Полша са въвели директивата, заради което от ЕК приключват стартираните процедури срещу тях.


 

Еврокомисията призовава България и Кипър да подобрят събирането и третирането на отпадъчни води.

 

Други процедури
Брюксел е подал иск пред Съда на ЕС срещу Словения, която не е въвела в националното си законодателство правилата за бюджета. Крайният срок за това е изтекъл на 31 декември 2013 г.


 


Белгия, Хърватия и Словакия са дадени на съд заради нетранспониране на директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи. Отделно срещу Хърватия е заведено и друго дело заради прилагането на Директивата за командированите работници, както и още едно заради приватизацията на NA-Industrija Nafte - главното енергийно дружество в Хърватия, в което и държавата има дял. Според ЕК законът за приватизацията на дружеството трябва да се промени, така че държавата да не може без обяснение да блокира важни решения за компанията.


 


ЕК заплашва със съд Полша заради изсичането на дървета във вековната Беловежка гора, която е част от екомрежата Натура 2000. Комисията припомня, че на 25 март 2016 г. полските органи приеха решение, с което разрешиха трикратно увеличаване на добива на дървен материал в района на Беловежката гора, както и за дибив на дървен материал в зони, които дотогава са били изключени от всякаква интервенция. За някои от тези видове Беловежката гора е най-важната или последната оставаща зона в Полша.


 


Белгия е дадена на съд, защото още ограничава дейността на счетоводителите от други държави от ЕС. Отделно срещу страната е заведено и дело, защото не е въвела в законодателството си правилата за опростени процедури и общ набор от права за работниците от държави извън ЕС, информира investor.bg.


 


Наказателна процедура заради Voklswagen


 


Комисията иска от пет държави - Германия, Люксембург, Испания, Гърция и Великобритания, допълнителна информация защо не са санкционирали „производител на автомобили, използвал измервателно-коригиращи устройства, които са забранени съгласно законодателството на ЕС" - т.е. германският производител Volkswagen. 

 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Северна Корея открива морски курорт през 2019 г.?

Северна Корея открива морски курорт през 2019 г.?

Северна Корея може да открие морски ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 януари 21:00ч.

478

Режисьор: Елиът Лестър
В ролите: Арнолд Шварценегер, Скуут Макниъри, Маги Грейс, Мартин Донован, Мариана Клавено, Хана Уер, Глен Моршуер, Лари Съливан и др.

виц на деня

към хороскоп хороскоп

рак