13.07.2017 16:51

Фандъкова предлага промени срещу високите сгради

Видян 1237 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Готови сме с предложенията за законови промени, с които да бъде ограничена максималната височина на сградите в София, заяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова в студиото на Денят започва по БНТ.  


Сред промените присъства предложението в смесените многофункционални зони, в които сега няма лимит на височината на новите сгради, тя да бъде ограничена до 75 метра, колкото са най-високите съществуващи блокове, а в комплексните градски центрове идеята е да могат да се правят сгради с височина до 125 метра.
В закона са обособени и няколко зони за по-високо строителство, като тяхното местоположение ще бъде обект на дискусии, каза още Фандъкова. Тя допълни, че вече е имала срещи с депутати и общински съветници в търсене на подкрепа на промените в закона, който в най-скоро време ще бъде пуснат за обществено обсъждане.
Всичко е насочено да има инвестиции, а в същото време градът да бъде подреден, каза тя и допълни, че общината планира застрояването да бъде ограничено до 50% от общия устройствен план.
В отговор на въпрос за гражданските протести срещу няколко емблематични строежа на небостъргачи кметът каза, че общината прави всичко възможно да не допусне строителството на висока сгради в квартал Стрелбище, например.
„Заложено е да бъде зелена площ. Съдът обаче задължи главния архитект да даде разрешително за строеж. И сегашният, и предишният архитект не се съобразиха и им се налагат ежемесечни глоби”, допълни тя и уточни, че Столичната община не е над закона, но в някои ситуации се търсят целесъобразни решения.
Промените в закона трябва да спрат и практиката ъглови имоти да бъдат застроявани над параметрите на Общия устройствен план.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв