01/02
13.07.2017 16:40

Спасиха мъж с 30 см разкъсана аорта в Аджибадем Сити Клиник

Видян 3417 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  48-годишен пациент от Плевен с близо 30 сантиметра разкъсване на най-големия кръвоносен съд в човешкото тяло – аортата, спасиха в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център в петък. Дисекацията на аортата се причинява от разкъсването на най-вътрешния слой на съда. Това е спешно състояние, чиято навременна диагноза и ме е от изключителна важност за спасяването на живота на пациента.


Мъжът пристига по спешност и екипът на водещия инвазивен кардиолог у нас доц. Иво Петров предприема двучасова животоспасяваща интервенция. Той и д-р Зоран Станков поставят два последователни стента, за да се затвори разслояването на съда по цялата му дължина и по този начин животът на пациента е спасен. Подобна интервенция при такъв тип дисекация, засягащи дяловете на аортата, отговорни за кръвоснабдяването на мозъка, се провежда за първи път у нас.


„Болният беше в критично състояние поради опасността от голяма кръвозагуба от основния съд, но и заради запушване в посока дясна бедрена артерия, довело до некроза на крака“, обяснява доц. Иво Петров. Пациентът е транспортиран от Плевен, където сърдечно-съдовите лекари поставят диагнозата и решават да преведат пациента в кардиоболницата в София, за да се направи опит за ендоваскуларно лечение, а не отворена операция.


Обичайният подход при такива случаи е класическа кардиохирургия, но състоянието на пациента не е позволявало отворен достъп. Инвазивните кардиолози предприемат по-авангарден подход и извършват сложна интервенционална процедура със застъпване на две вътресъдови протези. С тях е овладян рискът от животозастрашаващ кръвоизлив чрез изграждане на ново вътрешно покритие на артерията, като същевременно е отпушен съдът, поради който десният крак на пациента е застрашен от ампутация.


„Огромното предизвикателство и иновативността бе в преминаването и стентирането на аортната дъга. Дисекацията беше тип А. При тези случаи е почти невъзможно пациентите да бъдат лекувани с методите на интервенционалната кардиология и в световната практика успешните случаи са единици“, споделя доц. Петров.


Процедурата преминава успешно, а възстановителният период е без усложнения. Кръвоснабдяването на крака е възстановено в следствие на отпушването на илиачната артерия и е избегнат рискът от загуба на крайника. Днес предстои изписване на пациента в добро състояние, който ще продължи да бъде проследяван в дългосрочен план от кардиолозите в Плевен.


За повече информация: Боряна Маринкова – 0884993011 и Тереза Илиева - 0887864239



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец