Свързани новини

12.07.2017 15:53

Shell, OMV, BASF ударени, ако има санкции заради Северен поток 2

Видян 1915 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Големи европейски компании като Shell, OMV, BASF ще попаднат под новите американски санкции като участващи в руския проект Северен поток 2, ако Конгресът приеме „с някои технически корекции”, както бе обявено вчера, приетия от Сената закон. Сред това президентът Тръмп ще има право на вето, но той обяви, че общо-взето приема повечето постановки в парламентарното решение.


Новата енергия за санкции дойде след неочаквано успешната среща на държавния глава на САЩ с Путин в Хамбург. Пак там, в рамките на Г-20, не само немският канцлер Меркел, но и френският президент Макрон активно се включиха в проекта Северен поток 2. Пренасянето с тръбата на евтиния руски газ е в противоречие с американските интереси за доставка на скъп втечнен газ през Полша. Както на Г-20, така и по всички поводи Германия и Франция се възпротивиха на идеята на Тръмп, анонсирана от Варшава миналата седмица.


Изненадваща подкрепа за Газпром дойде и от американските водещи петролни компании, защото нови санкции ще прекратят общите им проекти с руснаците, а те са много апетитни, особено в Арктика – новата Мека за добива на въглеводороди. Самият държавен секретар Тилърсън идва от шефската позиция в един от гигантите на въпросната индустрия.


На този фон директорът на турския енергиен колос Боташ обяви, че е договорил с Газпром всички подробности около финансирането на другата нова руска тръба – Турски поток. Бурхан Озкан говори за капацитет от 15,75 млрд.кубика и старт през 2018 г. Което е голям проблем за България, през която до момента се доставят въпросните количества. При спирането им, ние ще губим над 100 млн.евро транзитни такси, с които досега Булгартрансгаз субсидираше Булгаргаз, а той – топлофикациите. Или всички по веригата ще фалират, или – което е по-вероятно, нашите скочили с 25% само за 3 месеца сметки за парно и топла вода, ще нараснат в пъти. Стойността на турски поток, която са договорили Москва и Анкара е 11,4 млрд.евро. Вече има и договор с Унгария, откъдето ще минава основният вътрешен за ЕС участък от тръбата, след Турция, Гърция, Македония и Сърбия - за Австрия. Външният министър Петер Шиярто се похвали, че страната му е успяла да се пребори за това в конкуренцията на Хърватия и Румъния.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще