Свързани новини

10.07.2017 15:27

1,5 млн. българи без банкови сметки

Видян 1932 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 1,5 млн. българи нямат банкови сметки и затова ще бъдат най-засегнати от планираното сваляне на прага на плащанията в брой до 1000 лв., каза  експертът Румен Гълъбинов, бивш зам-шеф на финансовия надзор. Той смята, че най-удачно би било таванът на кешовите разплащания да не бъде по-нисък от 3 хил. лв. и той да бъде въведен не от 1 януари 2018 г., а чак към 2020 г. „В Италия прагът е 3000 евро или 6000 лв., а в Гърция – 1500 или 3000 лв., което е много повече, отколкото се планира да стане у нас. Затова не бива ние да минаваме тези граници“, добави той. „По този начин няма да се затруднява малкият и семейният бизнес и хората от малките и отдалечени населени места в страната“, обяснява той.


Според Десислава Николова, финансов експерт от сайта Моите пари, преди да се въведат ограничения, трябва да се проучи как те ще повлияят на потребителите.


„Не бива да забравяме, че в стотици населени места няма банкови клонове, банкомати, магазините им са без постерминали и не може да се плаща с карта“, обясни тя и добави, че банките трябва да стимулират търговците да монтират устройства. Не е ясно обаче дали и как те възнамеряват да направят това.


В целия ЕС разрешени за пренасяне в брой през граница са 10 000 евро или 20 000 лв., което би следвало да бъде и разумното ограничение. В повечето от 28-те държави от Съюза няма лимити върху парите в брой. А всички са с 2 до 6 пъти по-ниско ниво на сивата икономика от България.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и