Свързани новини

10.07.2017 14:41

Милион викат срещу Ердоган, САЩ зад президента

Видян 2014 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Между 200 000 по оценки на полицията и 2 милиона души според организаторите се събраха в Истанбул да протестират срещу режима на президента Ердоган. С грандиозния митинг завърши Маршът на справедливостта, който обедини стотици хиляди турци срещу диктатурата. „Това е само първата крачка. Ние ще съборим стените на страха”, заяви пред демонстрантите опозиционният лидер Кълъчдароглу.


Организаторите бяха предвидили проявата им да предшества тази седмица, когато режимът ще се опита да получи международно признание на честванията на годишнината от т.нар. опит за преврат. Маратонът от прояви започва с Международния, наричан от домакините Световен, енергиен конгрес. Освен българския премиер Борисов и азербайджанският президент Алиев, ВИП гост е и американският държавен секретар Тилърсън.


На специална среща с президента Ердоган той заяви изненадващо: „Преди година турският народ – смели мъже и жени – застанаха като един срещу превратаджиите и защиха своята демокрация”. Думите му прозвучаха като подигравка на фона на поне 1-милионния митинг срещу диктатурата, която за година успя да направи 50 000 души затворници или безследно изчезнали, без да има нормален съд и присъда за тях. Сред тези хора са депутати, издатели, журналисти, професори, военни, полицаи, държавни служители. Други 150 000 души останаха без работа, изхвърлени и обречени на мизерия, понеже не споделят „ценностите” на режима. Свободната преса бе убита.


Тилърсън обаче продължи: „Използвам момента да призная тяхната смелост и да почета жертвите от събитията на 15 юли 2016 г. Това е денят, в който турският народ показа, че използва гражданските си права според конституцията, която защити, като така защити и просперираща Турция. А ние ще помним онези, които бяха ранени или загинаха”. На този фон Германия, Австрия, Холандия и други от ЕС забраниха прояви, свързани с годишнината от „опита за преврат”, за разлика от България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей