Свързани новини

14.02.2009 09:51

Първанов: "Битката срещу посредниците не е лична, тя е на държавата"

Видян 1346 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Природният газ има своята цена, която не може да се отнесе към приятелството. Но приятелството е важно, когато трябва да се водят тежки и нелицеприятни преговори, заяви българският президент Георги Първанов предаването „Панорама“ на БНТ по повод на преговорите в Москва миналата седмица.


Той заяви, че България е постигнала три важни неща по време на неотдавнашното му посещение в Москва по повод на откриването на Годината на България в Русия. Президентът Първанов посочи: решаването на въпроса с остатъка от съветския дълг към България /около 38 милиона долара/, който е върнат изцяло, съгласно българската формула; сключване на социалната спогодба, която засяга интересите на над 70 хиляди души и се влачи от 14 години; започва връщането на българските архиви, конфискувани от СССР след Втората световна война. Президентът Първанов смята, че идеята да се отложи посещението му в Русия заради руско-украинската газова криза от началото на годината не е продуктивна. Той припомни, че веднага след неговото посещение в Русия е бил председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу с три четвърти от нейните членове.
Президентът Първанов заяви, че въпросът за компенсациите за понесените щети от български фирми в резултат на руско-украинския газов спор е бил повдиган многократно от януари насам, включително и по време на посещението му в Русия. „Получихме положителен отговор и от двете страни“. Спирайки се на въпроса за посредниците при доставките на руски газ за България, Първанов подчерта, че тук не става дума за негова лична битка с тях, а битка на държавата за по-ниски цени за потребителите. Българският държавен глава категорично заяви, че ще поиска оставката на всеки, който иска да замени посредниците при доставките на газ с нови такива. „Идеята за замяна на посредниците за доставката на природен газ за България не е нова. Тя датира още от началото на моето управление. Още през 2003 г. по времето, когато Владимир Путин беше президент, аз поставих този въпрос и получих от него положителен отговор“, заяви Първанов. Той посочи, че в условията на днешната криза тази идея бе съживена от директора на „Булгаргаз“ Димитър Гогов и подета след това от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Коментирайки въпроса за евентуалното влизане на „Газпром“ в българската газоразпределителна мрежа, президентът отбеляза, че чрез компанията „Овергаз“ /50%- принадлежат на „Газпром“/ руският концерн вече участва в газофикацията на българските общини. Отделен въпрос е проектът за газопровод „Южен поток“, в който България постигна равно участие 50 на 50% с руския газов монополист. Първанов посочи, че постигнатото споразумение с „Газпром“ по „Южен поток“ се оценява като положително и свидетелство затова е че този пример се следва и от останалите държави участници в проекта. Българският държавен глава също така заяви, че енергийните проекти, които България осъществява съвместно с Русия, не са двустранни, а международни. Той посочи, че проектът за газопровод „Южен поток“ е с участието на Италия, а петролопроводът Бургас-Александруполис – Гърция. Едновременно с това президентът Първанов припомни, че българската страна е най-активния участник в реализирането на проекта за газопровод „Набуко“, който трябва да диверсифицира източниците на доставката на газ – от Каспийския регион. Българският държавен глава отбеляза в тази връзка многократните си посещения в Азербайджан и Туркменистан, които имат за цел София да договори необходимите й количества газ и даже по възможност да ги получи по-рано по съществуващите вече газтранспортни мрежи в Турция и Гърция, т.е. преди пускането в експлоатацията на тръбата „Набуко“, предвидена за 2014-2015 г.
Ако в Русия някой иска да се сърди за разполагането на американски военни бази в България – то това трябва да се сърдят на мен, заяви българският президент Георги Първанов.
Той посочи, че в отношенията Русия-САЩ има много по-голяма динамика, отколкото в отношенията между Русия-България. „България не трябва да избира между приятелството си с Русия и приятелството със САЩ“, каза Първанов. Президентът припомни, че на наскоро завършилата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността вицепрезидентът Джоузеф Байдън е заявил, че отношенията Русия-САЩ трябва да се рестартират. Българският държавен глава смята, че дипломатическите отношенията с Москва на нашата страна се вписват в този контекст. Информацията е на БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв