01/02

Свързани новини

10.07.2017 09:28

От Македония ли ще се учим на стилистика за паметници?

Видян 1956 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гневен статус в социалната мрежа Фейсбук на художника и сценограф Чавдар Гюзелев разбуни обществеността тези дни и предизвика отново дискусия за това как трябва да изглежда пространството пред НДК. Той публикува и снимка, която коментираха десетки софиянци. „Тази е стилистиката, която се задава в градинката на НДК. Това отново ме подсеща, че ще е много актуално и може да бъде зачетено като умел политически ход, ако поканим македонски архитекти и скулптори, да се поразвихрят наоколо. Хем сближаванка, хем да почерпим сериозен опит. Може да се помисли и за една триумфална арка на Витошка”, пише с горчива ироничност популярният артист. Това се случи часове преди да бъде подпален крана, извършващ демонтажа, за който съобщаваме по-горе.


19 минути писа, че демонтирането на скулптурните фигури от паметника 1300 години България пред НДК започна още в началото на този месец. От Столичната община не обявиха датата предварително с обяснението, че не е търсена тържественост. Срокът за изпълнение на дейностите е 30 дни, но датата на започването им не бе обявена, броят на ангажираните работници също.


Припомняме, че премахването на скулптурите е първият етап от процедурата и ще отнеме две седмици.


Демонтирането, опаковането на скулптурите, пренасянето и поставянето им в парка на Националния исторически музей ще струва най-малко 400 000 лв.. Писахме и, че интелектуалци и творци се обединиха и протестираха срещу демонтирането на паметника.


19’ още преди 3 години предложи паметникът да бъде преобразен в съвременен стил след международен конкурс, на който да бъдат поканени водещи световни архитекти.


Напомняме, че двама от Топ 5 на планетата: Жан Нувел и Франк Гери лично познават София и нейния център и имат идеи за него. Това ще струва по-малко от заличаването на монумента, а творчеството на великите архитекти в момента е най-големият магнит за градски туризъм.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на