05.07.2017 09:44

Канада издаде официален документ на бебе без пол

Видян 1455 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Осеммесечно бебе, родено в Британска Колумбия, Канада, получи здравна карта, на която не е посочен полът му. Това е първият подобен документ за Канада и вероятно в света и представлява поредната стъпка в световното движение за освобождаване от половата принадлежност.


Родител на детето е Кори Доти - транссексуален човек, който не се самоопределя нито като мъж, нито като жена. Доти се бори половото определение да отпадне включително и от акта за раждане на бебето, за да му позволи да се самоопредели, когато порасне. В здравната карта, която била издадена на осмия месец на бебето, в полето за пол вместо стандартното М за мъжки или F за женски, е въведено U - от "undetermined" или "unassigned" - неопределен или неуточнен.


Бебето, родено от Кори Доти през миналия ноември, било кръстено Сирил Атли. Доти опитва да наложи обръщение и към себе си и към бебето в множествено число - те/тях - за да се избегне втълпяване на детето какъв пол да избере, ако околните му казват той или тя. Според Доти половите органи при раждане са без значение и иска да заличи пола от всички официални документи.


"Ще отгледам Сирил по такъв начин, че докато те не добие възможността да се самоопредели и да ми каже какво е, ще се държа с тях просто като с бебе. Ще им дам цялата си любов и подкрепа, за да се почувства най-цялостният човек извън ограниченията на мъжката или женската кутия", казва Кори Доти.


Родителят е учител в местното училище и е сред основателите на Коалицията за свобода на личните документи от пол (Gender-Free ID Coalition). Борбата на организацията е децата "да не се обременяват с пол от раждането", защото ако по-късно решат да го променят, това е свързано с много време и административни затруднения.


Засега властите отказват да премахнат пола от акта за раждане на Сирил Атли, но Кори Доти оспорва в съда. Адвокатът на семейството Барбара Финдли казва, че полът на бебетата сега се определя веднага след раждането спрямо съдържанието на органите между краката, но всъщност трябва да минат няколко години, докато детето изгради личността си и успее да определи само за себе си половата си идентичност.


 


Източник: dnevnik.bg


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата