Свързани новини

03.07.2017 09:33

Скандално промушват промени в Наказателно-процесуалния кодекс

Видян 1850 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 В Народното събрание беше внесен Законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Ревизиите в НПК са набързо скалъпени и скоростно придвижени от ГЕРБ. По подобие на скандалите поправки в Административнопроцесуалният кодекс и в ДОПК, за които 19’ писа, промените са "промушени" без задължителното по закон обществено обсъждане, без задължителната оценка на въздействието и без необходимия предварителен преглед за съответствие на проектозаконодателството с Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) и практиката на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), пише спец. сайтът DeFacto.


Предложените промени в НПК са съществени дори могат да се определят като радикални в някои аспекти.


С тях се преследва ускоряване на процесуалното развитие в двете фази на наказателното производство като се предлага:


 Въвеждането на разпоредително заседание, в което ще се решават окончателно въпросите относно допуснати процесуални нарушения в досъдебното производство.


 Разширява се кръгът на лицата, които могат да направят искане за ускоряване на наказателното производство като такива права се предоставят вече не само на обвиняемия и на неговия защитник, но и на пострадалия и на ощетеното юридическо лице  в досъдебното производство и други.


Разширява се кръгът на лицата, които могат да направят искане за ускоряване на наказателното производство като такива права се предоставят вече не само на обвиняемия и на неговия защитник, но и на пострадалия и на ощетеното юридическо лице  в досъдебното производство и други.


С проекта се предлага, с оглед компетентността и по-голямата специализация на Специализирания наказателен съд, той да решава дела с висока правна и фактическа сложност, като се предвижда той да гледа корупционните престъпления, за които са привлечени под отговорност народни представители, министри, председатели на държавни органи, и други лица заемащи публични длъжности.


При обсъжданията на първо гласуване в комисиите в Парламента се посочва, че законопроектът е изготвен от Министерството на правосъдието в работна група с участието на представители на прокуратурата, съда и адвокатурата и е обсъден на заседание на Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Представени са и становища по законопроекта от Върховния касационен съд и от Висшия адвокатски съвет. Кои са били членовете на тази работна група? Къде са тези становища? Какви са резултатите от провелото се някога в миналото обсъждане? Все въпроси, на които няма отговор.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева