Свързани новини

27.06.2017 17:06

$8 трилиона влага Китай по Новия път на коприната, ние не си поискахме

Видян 2475 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Пропуснатата от кабинета Борисов 3 среща за инвестициите по Новия път на коприната, които Китай договори с държавите в Азия и Източна и Централна Европа, но даже и в Африка, са в размер на 900 000 000 000 милиарда долара (БВП на България за век и половина години), съобщава сайтът на Световния икономически форум. Ще са харчат по 900 проекта за 4 години като прелюдия към 9 пъти повече пари след това. Данните са изнесени по време на неговата конференция Годишна среща на новите шампиони 2017. Инициативата бе обявена от президента Си през 2013 г., който очерта и маршрута – от Пекин до Виена. Сега започва харченето на парите, след като десетки държави защитиха своите проекти – сред тях Сърбия, на която ще бъдат построени магистрали и ще бъдат модернизирани железниците, Гърция, която получава милиарди за пристанища, летища и ВЕИ, както и за мега транспортен хъб, плюс инвестиции в туризма и други важни за нея индустрии – съседките ни изпратиха на срещата в Китай през май своите държавни и правителствени ръководители ЛИЧНО. Появи се и премиерът на Италия Паоло Джентилони, който естествено също напълни кошницата.
Първоначално ще се излеят $900 млрд., а цялата „нова ера на глобализация”, очертана от Си ще означава изсипване на невероятните 8 трилиона долара в 68 държави за повече от 10 години. Тези страни представляват 65% от населението и 33% от БВП на света в момента, но техният дял от икономиката на планетата непрекъснато расте. Според някои държави има подозрения за „истинските геополитически намерения на КНР”.


 На този фон трябва да се каже, че Китай за 4 години, откакто крои Новия път на коприната, изкачи 69 места в класацията на ООН за доход на глава от населението, което се приема като индекс на богатството, а през 2030 г. според PriceWaterhouseCoopers със сигурност ще бъде най-голямата икономика в света, далеч изпреварила САЩ, което според някои анализатори е станало реално още на 1 май 2014 г. Те смятат, че Новият път на коприната ще позволи на КНР да реши проблема с изостаналите си западни райони, ще даде нов тласък на спадащата по ръст национална индустрия (за 2016 г. тя бележи двоен на нашия растеж от 6,7%), ще направи транснационални много китайски фирми, особено транспортни и телекоми като ги превърне в глобални брандове. Но също ще помогне на държави в ЕС, където инвестициите се сриват напоследък (у нас тази година имаме спад от 68% спрямо миналата, когато спадът беше 59,7%) и на бедните средноазиатски бивши съветски републики да намерят източник на пари, особено за големи инфраструктурни проекти. Най-печеливши обаче ще бъдат съседите на КНР: Русия, Казахстан, Индия, бойният другар Иран, Египет, Филипините и Пакистан, пресмята банката Credit Suisse. Още в следващите 5 години те ще приберат 500 000 000 000 долара. Част от програмата са мега газопроводите към Китай на Газпром например. Премиерът на Пакистан Наваз  Шариф направо оценява парите за своята страна на $46 млрд. в нови магистрали, мостове, ВЕИ. Даже Чили, което няма нищо общо с Пътя на коприната ще вземе милиардни инвестиции, хвали се президента г-жа Бачелет.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния