Свързани новини

23.06.2017 13:32

По-малко туристи от миналата година, 20% заетост по северното Черноморие

Видян 6115 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Снимките с празните плажове в Созопол, Свети Влас, на Градина като фон за проверката на министъра на туризма Ангелкова, които пуснахме преди дни, се оказват художествена илюстрация на безрадостните данни, че хотелите ни по крайбрежието в момента имат 20% заетост. Независимо от вчерашните изявления на ресорния вицепремиер Симеонов за 30-40-50% ръст. Ето какво пише с числа и факти вестник Стандарт, чийто туристически редактор Наталия Малчева е експерт №1 в бранша: "Голямата вълна от туристи, които очаквахме по морето през това лято, май ни подмина. Прогнозираният от министерството на туризма ръст от 30-40% няма да се случи, категорични са хотелиери и ресторантьори от курортите ни. Близо месец след началото на сезона цифрите показват, че ако има увеличение на гостите, то ще е с не повече от 5-6%. При това в сравнение с един от най-лошите сезони през последното десетилетие - миналогодишния.


   "Надяваме се да достигнем нивата поне от 2103 г., когато лятото бе по-успешно в сравнение с 2014-а", каза Атанас Карагьозов от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци, който следи бизнеса в комплекса "Св. св. Константин и Елена". Според всички от бранша обаче печалбите ще отбележат още по-малък ръст, тъй като разходите се увеличават, а приходите не растат съществено. "Наистина, през юли и август курортите ни ще са пълни. Но това се случва всяка година - независимо дали има криза, или не", обясни председателят на Българския съюз по балнеология и спа Стефан Шарлопов. Според него не се ли направи нещо за удължаване на сезона и привличане на повече туристи от май до юни и от септември до октомври, няма как лятото наистина да е добро за бизнеса. Официалните данни от регистрираните и настанени летовници сочат, че към 15-16 юни те са били по-малко, отколкото по същото време през миналата година. Това е крайно тревожно, защото миналият сезон беше наистина най-лошият през последните 7-8 години, коментираха от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Оборотите на заведенията също са паднали драстично, обясняват ресторантьори. Според тях реално сезонът е започнал на 18-19 юни, което е много по-късно спрямо предходни години. Средствата, които се харчат извън предплатените пакети, намаляват всяко лято. Затова и търговците на сергии в курорт като Слънчев бряг са намалили цените на предлаганите стоки. Там за 5, или максимум 10 лева, може да си купите тениска, къси панталонки, чанта, портфейл или часовник. Ако пък решите да обядвате на плажа, две палачинки ще ви излязат също 5-6 лева.

Най-скъпото удоволствие в курорта, както и в повечето морски дестинации, са чадърите и шезлонгите.

В Слънчев бряг ги таксуват по 8 лева за всяко от тях. Така семейство с две деца трябва да плати 24 лева за два шезлонга и чадър и да се смести на тях. Или да доплати още 12 лева за място и за малчуганите. Концесиите щяха да са проблем, който трябваше да се реши при прехвърлянето на процедурата към ресорното министерство на туризма. Това обаче не се случи, а



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви