Свързани новини

23.06.2017 13:15

Арабските страни поставиха ултиматум на Катар

Видян 1770 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Саудитска Арабия и другите арабски страни искат Катар да закрие тв канала Ал Джазира, да прекъсне дипломатическите отношения с Иран, да затвори турската база и да прекрати военното сътрудничество с Анкара, съобщи АП. Исканията се съдържат в списък, който е бил предаден от Кувейт и трябва да се изпълни за 10 дни.


От Катар изискват и неуточнена сума като "обезщетение". В документа се посочва, че Катар трябва да затвори дипломатическите си обекти там и да изгони от своя територия всякакви членове на елитния ирански военен Корпус на гвардейците на Ислямската революция. А търговията му с Техеран е позволена, само ако съответства на американските санкции.


Освен закриването на Ал Джазира, Катар трябва да закрие и всичките му филиали, тъй като  сателитният тв канал подстрекава към безредици в региона и подкрепя Мюсюлмански братя.


В списъка от 13 точки страните също така искат Катар да прекрати всякакви връзки с движението Мюсюлмански братя и с други групировки като Хизбула, Ал Каида и Ислямска държава.


Според списъка Катар трябва да отказва да натурализира граждани на Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн. Трябва и да изгони такива, които вече се намират на негова територия.


Цел на тази мярка било да се попречи на катарската намеса във вътрешните им работи.


От Катар искат още да предаде всички лица, които се издирват от тези четири страни за тероризъм; да спре да финансира екстремистки организации, обявени за терористични от САЩ.


Емирството трябва и да предостави подробна информация за опозиционните фигури, спонсорирани от него в Саудитска Арабия и другите страни.


Ако Катар се съгласи да изпълни исканията, в списъка е казано, че първата година ще бъде проверяван веднъж месечно, а през втората - всяко тримесечие. През следващите 10 години Катар ще бъде подложен на ежегодно наблюдение дали изпълнява исканията.


Засега няма реакция на катарските власти по отношение на списъка. Няма и от САЩ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби