Свързани новини

23.06.2017 09:30

Борисов иска колективно членство на ЕС в НАТО

Видян 1564 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продължавам, да считам, че плътното затваряне на границите на ЕС, каквито и усилия да ни струва, ще е в пъти по-евтино от това, което впоследствие се случва в Европа. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, който участва в редовното заседание на Европейския съвет, предаде Фокус. Българският премиер пледира за колективно членство на ЕС в НАТО, което щяло да спести разходи за отбрана на отделните страни членки.



"Явно е, че споразумението с Турция към момента работи и то ни дава големи предимства и в това отношение тя е наш партньор. Това ще ми бъде и изказването, защото докато ни е партньор Турция, огромната бежанска вълна все пак има един вал, пред който се спира“, заяви премиерът.

„Аз продължавам, да считам, че плътното затваряне на границите на ЕС, включително и на Средиземноморието, каквито и усилия да ни струва, ще е в пъти по-евтино от това, което в последствие се случва в Европа. Да може да се влиза само през официалните контролно-пропускателни пунктове. Второ това, което на времето се приемаше като ерес - моето настояване зоните за сигурност да се изтеглят извън ЕС, за да могат тези хора да си останат там. Дори да плащаме, ще е в много пъти по-малко, отколкото на територията на Европа, целият ужас, който виждате в Брюксел – навсякъде армия, навсякъде бронирани камиони, в сърцето на Европа“, коментира още той.
Борисов стана говорител и на друга идея. Той предложи колективно членство на ЕС в НАТО.


„За мен най-прагматичното решение на тема отбрана е колективно членство на ЕС в НАТО. Тогава като колективно членство, с парите, с които разполагат всички държави, да преценим на кой му трябват повече самолети, кораби. В зависимост от това, както ние сме на Черно море, ни трябват повече кораби или сухопътни войски. Така мисля, че пъти пъти ще излезе по-евтино, отколкото това милитаризиране в момента, в което само милиарди трябва да се изсипят само от България, камо ли за целия ЕС“, коментира Борисов.



Според него модернизирането на армията ще изяде парите за социални разходи. „То или едното, или другото може да стане. Двете заедно няма как да станат. Ние по-старото поколение сме живели в условията на надпревара във въоръжаването. Тогава между Изтока и Запада, Варшавския договор и НАТО имаше зверска надпревара във въоръжаването. И тогава дори и ютиите си спомняхте какви бяха. Всичко се даваше за ракети, самолети, артилерия, а хората живееха по един изключително лош начин. Ние не сме го забравили. Спомняте си как изглеждаше един „Москвич“ или „Мерцедес“, или как изглеждаше телевизор „Опера“ или „Филипс“. Това е било само преди 27 години, не преди 100“, добави премиерът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и