Свързани новини

21.06.2017 11:07

НС одобри по-високата минимална пенсия

Видян 1239 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите единодушно решиха за повишение на минималната пенсия на две стъпки. Опозицията подкрепи закона, но ще внесе свои предложения между двете четения. Народните представители разгледаха промени в Закона за ДОО, чрез които минималната пенсия от 1 юли се увеличава на 180 лв., а от 1 октомври на 200 лв. Реалното увеличение е по 11.5% на две стъпки.

Опозицията остро възрази срещу повишението само на минималната пенсия. От БСП и ДПС гласуваха за промените, но искат пропорционално увеличение на всички пенсии.

В резултат от предложената промяна със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст: пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

„БСП за България” зачита и подкрепя принципа на равнопоставеност, заложен като основен в Кодекса за социално осигуряване и счита, че не следва по никой начин да има изравняване на пенсии за лицата с различен осигурителен принос, заяви народният представител от левицата Георги Гьоков.

Според него необходима е устойчивост, предвидимост и приемственост на осигурителното законодателство, особено по въпроси, касаещи големи групи осигурени.

По думите му всички законодателни инициативи по темата следва да бъдат разглеждани наведнъж, за да се избегнат многократни изменения на това законодателство.

От трибуната Гьоков заяви, че пенсията за осигурителен стаж и възраст в България е неоправдано ниска, а групата на „БСП за България” ще гласува „за” законопроекта, защото приема социалната аргументация на увеличението, но между първо и второ четене ще направи свои предложения.

Предвиденото увеличение на минималния размер на пенсията е в изпълнение на поетите ангажименти на правителството в рамките на коалиционното споразумение, заяв народният представител от ПГ на ГЕРБ Ирена Димова. „Това са първите усилия в посока сближаване на минималната пенсия с прага на бедността”, поясни тя.

По думите ѝ в резултат на това увеличение от 1 юли ще се възползват около 668 хил. пенсионери или малко над 30%. От 1 октомври броят на пенсионерите с минимален размер на пенсиите ще бъде около 800 хил. или 37,8%. Димова подчерта, че ако промените бъдат приети няма да се налага актуализация на държавния бюджет и призова народните представители да ги подкрепят.

В реплика депутатът Надя Клисурска-Жекова коментира, че предложението нарушава принципа на равнопоставеност и солидарност. „В нито едно от изказванията на партията, която в момента управлява, не чухме думичката „извинявай” или „извинете български пенсионери, за това, че преди изборите обещавахме 300 лева минимална пенсия, с което спечелихме изборите, но в момента забравяме за тези си обещания”, каза тя.

Подкрепяме всякакви усилия за търсене на възможности за увеличение на пенсиите, но те трябва да бъдат използвани по начин, по който да не увеличаваме дефицита, каза народният представител от ДПС Хасан Адемов.

„От НС в момента пишем чек на министъра на финансите и казваме г-н министър съобрази се с решението на НС и предвиди 510 млн. лева за следващата година, необвързани с осигурителни вноски“, коментира той.По думите му предлаганото увеличение е за сметка на дългово финансиране, защото всеки един бюджетен дефицит се финансира с дълг.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп

риби