Свързани новини

16.06.2017 11:36

Стойнев: Преизчисление на пенсиите, за да се премахне огромна несправедливост

Видян 1418 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„БСП предложи  преизчисляване на пенсиите, за да се премахне огромна несправедливост -  за една и съща професия и еднакъв трудов стаж, се получава различна пенсия, в зависимост от това- дали си се пенсионирал преди или след 2000 г.“ Това каза по БТВ Драгомир Стойнев, народен представител и зам.-председател на ПГ „БСП за България”. Той припомни, че само БСП са преизчислявали пенсиите през 2008 година.


„Искахме да го направим и сега, защото сме последователни в политиката си.” Тъй като средноосигурителният доход се увеличава постепенно, хора с една и съща професия получават различна пенсия през годините. Така например, ако един учител се е пенсионирал преди 2000 година с 40 години осигурителен стаж и друг - през 2005 година, разликата в пенсиите на двамата е 200 – 205 лева, поясни народният представител. „Затова ние, от БСП, предложихме спрямо 2013 година да се подпомогнат нашите майки и бащи. За това, че едни са се родили по-рано – живеят в доста по-трудни условия. 1,3 млн. пенсионери живеят под прага на бедността, под 314 лева”, добави Стойнев. Той припомни, че още в предизборната си програма БСП обеща преизчисляване на пенсиите, внесено беше  като законодателно предложение, но ГЕРБ и ОП организирано отхвърлиха предложението. „Близо 400 млн. лева щяха да са нужни за преизчислянване на пенсиите за тази година, а за следващата– 800 млн. лв.”, обясни Стойнев. Той добави, че пари има, защото управляващите твърдят, че има излишък. „Това увеличение, щеше да даде по-достоен начин на живот на нашите майки и бащи”, каза още той. Стойнев обясни, че управляващите са обещали 300 лева по време на изборите, а сега то ще е значително по-малко и ще е само за хората с най-ниски пенсии.
 Проблемът не е в системата, а в политиците
По темата за отхвърления мажоритарен вот, Стойнев заяви, че истинският проблем не е във вида на избирателната система, а в политиците – дали са близо до хората, за да решават проблемите или ги лъжат. „ГЕРБ направиха нещо скандално с този законопроект – имитираха доближаване до хората, за да ги излъжат. Ако наистина държаха на този законопроект, щяха да  мобилизират собствената си група и да убедят партньорите си, и той да мине. Ако държаха на него, сега щяха да развалят коалицията, но тя ще продължи да съществува, за да се консумира властта”, обясни той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Очаква ви вълнуващ ден с нови запознанства и социални събития

Очаква ви вълнуващ ден с нови запознанства и социални